Pelikanen op de vlucht
Sovon Vogelonderzoek NederlandBericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op dinsdag 14 september 2010
Al dagen is het rumoerig in ons land. Er hangt een roze pelikaan rond en misschien wel meer dan één. In de Blauwe Kamer (provincie Utrecht) werd vorige week een roze pelikaan ontdekt. Deze was ongeringd, dus veel vogelaars dachten aan een streepje op hun lijst. Alleen echt wilde vogels mogen namelijk op deze lijst. Totdat medewerkers van Ouwehands Dierenpark roet in het eten gooiden. De vogel is gechipt en bleek afkomstig uit het dierenpark in Rhenen vlakbij de Blauwe Kamer.
De medewerkers van Ouwehands Dierenpark wilden de vogel graag vangen om hem weer bij zijn soortgenoten te kunnen voegen. Dat blijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan. De vogel geniet erg van zijn vrijheid en laat zich niet pakken. Inmiddels is hij aan een rondje Nederland begonnen. Afgelopen weekend werd hij vliegend gezien boven Bemmel, aan de Rijn onder Arnhem. Curieus is dat er eergisteren, zondag 12 september, een roze pelikaan vliegend werd waargenomen boven Noord-Holland. Dezelfde of een ander?
Een vliegende roze pelikaan is vrij eenvoudig van andere grote vogels te onderscheiden door het zeer plompe grote uiterlijk, de korte nek en de korte poten. Het is echt een enorme joekel. Voor vogelaars mag een vliegende pelikaan dan appeltje-eitje zijn, voor andere vogels geldt dat blijkbaar niet. Op het moment dat de pelikaan aan komt vliegen, vliegt alles massaal op. Als de kust veilig is, strijkt alles weer rustig neer.
Afgelopen zomer ontsnapten maar liefst drie roze pelikanen uit Safaripark Beekse Bergen bij Hilvarenbeek, Noord-Brabant. Deze hadden de namen Roderik, Blauwerik en Groenerik omdat ze respectievelijk een rode, blauwe en groene kleurring droegen. Voor zover bekend zijn inmiddels twee van drie pelikanen teruggevangen. Groenerik zou nog in het noorden van het land rondzwerven. Mogelijk betreft dat het exemplaar van Noord-Holland. Mocht u de komende dagen in de lucht staren en u ziet ineens een pelikaan, dan weet u van de hoed en de rand.
Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Raul654, GNU Free document license