Veel gamma-uilen verwacht
De VlinderstichtingBericht uitgegeven door De Vlinderstichting op [publicatiedatum]
De gamma-uil, een overdag actieve nachtvlinder die jaarlijks uit Zuid-Europa ons land bereikt, is momenteel veel aanwezig. Verwacht wordt dat deze vlinder het meest gezien zal worden tijdens de tuinvlindertellingen dit weekeinde.
De weersvoorspellingen zijn niet optimaal voor vlinders, maar tijdens zonnige momenten kunnen in de tuin toch heel wat vlinders worden gezien. De typische kroeglopers als dagpauwoog, kleine vos en de drie soorten koolwitjes zijn echte tuinvlinders, maar ook twee trekvlinders kunnen we nu verwachten. De gamma-uil en de kolibrievlinder zijn beide nachtvlinders, maar wel overdag actief. Je kunt ze zien voor de bloemen van de vlinderstruik bijvoorbeeld, waar ze al vliegend, met hun lange roltong nectar uit zuigen. De gamma-uil zie je daarbij vaak zijn poten nog gebruiken voor een beetje houvast, maar de kolibrievlinder staat echt vrij in de lucht en schiet snel van bloemtros naar bloemtros. Dit weekend, 31 juli en 1 augustus, is in Belgie en Nederland weer de jaarlijkse tuinvlindertelling.
Duizenden mensen houden deze dagen in de gaten welke vlinders er in hun tuin zitten en geven het maximum aantal per soort door via de speciale website vlindermee. Doordat ook een aantal eigenschappen van de tuin worden doorgegeven krijgen we inzicht in de verschillen die optreden. Zo zagen we tijdens de vorige telling dat de kleine vos veel meer in het noorden werd waargenomen dan in Zuid Nederland. Ook zagen we dat in kleine tuinen vooral de echte tuinvlinders gezien worden, terwijl in grotere tuinen en tuinen in het buitengebied ook meer natuurgebonden vlinders werden aangetroffen zoals icarusblauwtje en argusvlinder. Hoe meer tuinen meedoen, hoe meer informatie we uit deze tellingen kunnen halen. Ga voor meer informatie en deelname naar vlindermee.nl.
Tekst en foto's: Kars Veling, De Vlinderstichting