Kunt u de slaap niet vatten?
Sovon Vogelonderzoek NederlandBericht uitgegeven door SOVON op zaterdag 18 juli 2009
Kunt u de slaap niet vatten? Lig er dan niet wakker van…
Met deze ontzettende oneliner kreeg Herman Finkers in de jaren ’80 en ’90 de lachers op zijn hand. Ik moest er even aan denken toen ik afgelopen nacht wakker schrok van een scholekster die het nodig vond om luidkeels roepend vlak langs mijn slaapkamer over te vliegen. Ik woon in de Ooijpolder bij Nijmegen. Vervolgens kon ik even de slaap niet vatten en vroeg ik me af waar die Ooijse scholeksters eigenlijk het winterhalfjaar verblijven.
In deze tijd van het jaar zijn de meeste scholeksters uitgebroed en vertrekt de hele binnenlandse meute naar de Nederlandse kust om daar te overwinteren. Ze kiezen met opzet deze periode uit om naar de kust te verkassen om alvast hun plek veilig te stellen voordat ook de overwinteraars uit Noord-Europa naar ons land komen om hier het winterhalfjaar te verblijven.
De Nederlandse scholeksters zijn hoofdzakelijk standvogel en deeltrekker. Dit is afhankelijk van geboorteplaats en leeftijd. Scholeksters uit het Waddengebied verblijven eigenlijk het jaarrond in en rond de voedselrijke Waddenzee. Scholeksters die in het binnenland broeden, verlaten de broedplekken wel en verkassen naar de kust. Grofweg kun je zeggen dat scholeksters uit Noord-Nederland in het Waddengebied verblijven, scholeksters uit de rest van Nederland zoeken doorgaans het Deltagebied op om te overwinteren. Alleen jonge vogels maken de keuze, of verblijven in het Deltagebied of doorvliegen naar de Franse kust of West-Afrika.
Maar wat mij betreft mag dat vertrek de volgende keer met wat minder kabaal en al helemaal niet ’s nachts…
Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Andreas Trepte. Creative Commons Naamsvermelding Gelijk delen 2.5 Unported licentie