Witjes in de winter?
De VlinderstichtingBericht uitgegeven door De Vlinderstichting op maandag 10 november 2008
Normaal gesproken is het klein geaderd witje na half oktober niet meer als vlinder te zien. Nu is er een melding uit november. Ook het klein koolwitje is nog waargenomen.
Koolwitjes overwinteren als pop. Dat betekent dat vlinders die begin oktober vliegen met een beetje geluk en goed weer zich nog succesvol kunnen voortplanten. De rups moet namelijk nog weken kunnen eten om het popstadium te kunnen bereiken. Als het flink gaat vriezen zullen de rupsen het niet overleven. Vlinders die begin november actief zijn kunnen die voortplanting wel vergeten. De kans dat ze een partner vinden om mee te paren is al zeer klein en dan is de tijd vast en zeker te kort om een succesvolle groei van de rups mogelijk te maken. Het klein geaderd witje is dan ook normaal gesproken niet meer actief in deze tijd. Tot 1989 is er zelfs geen enkele melding uit november en na die tijd is de eerste melding pas weer in 2001. Vanaf 2004 zijn er wel tien klein geaderd witjes gezien in november.
Het warmere najaarsweer de afgelopen jaren heeft blijkbaar vlinders verlokt tot deze verlenging van de vliegtijd. Ook kleine vuurvlinder, argusvlinder en bont zandoogje zijn in november van dit jaar nog gezien. De eerste twee zijn ook popoverwinteraars. Het bont zandoogje heeft keuze. De meeste overwinteren als pop, maar ook als halfvolgroeide rups kan deze soort de winter met eventueel lage temperaturen overleven.
Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting