bever VILMAR DIJKSTRA

Ed en Willem bever geen fabeltjes meer

Zoogdiervereniging
6-DEC-2008 - Het gaat goed met de bever in Nederland. De verschillende populaties van Europa’s grootste knaagdier breiden nog steeds uit. In totaal zijn er in ons land nu 400 tot 450 bevers.

Bericht uitgegeven door Zoogdiervereniging VZZ op zaterdag 6 december 2008

Het gaat goed met de bever in Nederland. De verschillende populaties van Europa’s grootste knaagdier breiden nog steeds uit. In totaal zijn er in ons land nu 400 tot 450 bevers. Dat stelde bioloog Vilmar Dijkstra op de beverdag.

 

De Beverdag is een initiatief van Staatsbosbeheer en de Zoogdiervereniging VZZ. Vorige maand was het 20 jaar geleden dat Staatsbosbeheer de eerste bevers in de Biesbosch uitzette. Het symposium met ruim 100 beverdeskundigen uit binnen- en buitenland is ook onderdeel van de viering van 50 jaar Staatsbosbeheer in de Biesbosch.

 

 

 

Uitwisseling populaties

Het succes van de bevers gaat verder dan het groeiend aantal. Het bewijst ook het belang van grote eenheden natuur (de EHS) en de verbinding daartussen, in vakjargon beter bekend als de robuuste verbindingszones. Nationaal Park De Biesbosch is afgelopen jaren flink uitgebreid. Het gebied is ook beter verbonden met andere natuurgebieden. Dat heeft er mede toe geleid dat er – op bescheiden schaal - uitwisseling plaatsvindt tussen beverpopulaties. Zo wees Vilmar Dijkstra van de Zoogdiervereniging VZZ erop dat een bever uit de Gelderse Poort helemaal ten noordwesten van de Biesbosch is aangetroffen en contact heeft gelegd met de bevers uit de Biesbosch. 

De beverstand zal de komende jaren verder uitdijen door projecten die de rivieren en beken meer ruimte geven.

 

Uitgezet in Biesbosch

Tussen oktober 1988 en 1992 heeft Staatsbosbeheer 42 bevers in de Biesbosch uitgezet.  Inmiddels is de bever niet meer weg te denken. Hij zwemt overal rond, knaagt aan bomen en laat op allerlei manieren zijn sporen na, zoals de vraatsporen, de beverburchten, de legers en de glijbanen. De populatie in de Biesbosch is inmiddels gegroeid tot zo’n 140 dieren.

Inmiddels zijn ook buiten de Biesbosch burchten te vinden.

Na de uitzettingen in de Biesbosch werden nog bevers uitgezet in de Gelderse Poort bij Nijmegen, in Flevoland het rivierengebied en in Limburg.

 

 

 

In de mensenwereld

Alleen dit jaar al zijn er rond de Biesbosch burchten gevonden in het Hollands Diep, langs de Nieuwe- en Boven Merwede, Amer en bij de Donge. De bevers vestigen zich in de mensenwereld.  Zo liggen er burchten op nog geen 500 meter van Dordtse nieuwbouwwijken. De dieren verschijnen zelfs in een stadsparkje aan het Wantij in Dordrecht. Buiten de Biesbosch hebben bevers zich in steden als Almere en Roermond al jaren geleden gevestigd. De bever staat daarmee symbool voor de dynamiek in de natuurontwikkeling. De verwachting is dat de bever steeds verder het land in zijn weg zal zoeken.

 

Vaartochten

De bever heeft inmiddels ook een grote economische waarde. Zijn aanwezigheid trekt veel toeristen naar de Biesbosch en andere plaatsen waar groepen bevers leven. Staatbosbeheer wil zoveel mogelijk mensen laten meegenieten van de bevers. Daarom organiseert het al jaren tijdens de zomeravonden speciale bevervaartochten, bedoeld om een glimp van deze fascinerende beesten op te vangen.

 

De vrijwilligers van de beverwerkgroep van Zoogdiervereniging VZZ voeren inventarisaties en tellingen van bevers uit. Deze geven een beeld van groei en verspreiding van de populatie. De bever heeft definitief voet aan de grond gekregen in Nederland. ‘Ed en Willem Bever zijn geen fabeltjes meer.’

 

Tekst: Zoogdiervereniging VZZ, www.zoogdiervereniging.nl

Foto: Vilmar Dijkstra