Kappen die eiken!
De VlinderstichtingBericht uitgegeven door De Vlinderstichting op zondag 16 november 2008
Mensen hebben vaak grote moeite met het kappen van bomen. Toch is het soms voor planten en dieren van levensbelang dat er gekapt wordt. Eikenhakhout hoort regelmatig te worden afgezet, maar de laatste tientallen jaren is dat flink verwaarloosd.
De naam zegt het al: bij hakhout worden bomen gekapt! Dit lijkt zeer rigoureus, maar de bomen krijgen al snel nieuwe uitlopers die weer uitgroeien tot jonge boompjes. Na ongeveer 15 jaar worden ze opnieuw gekapt. In de Middeleeuwen werd deze vorm van bosbeheer uitgevoerd om hout te winnen voor o.a. gereedschappen en werd eekhout geoogst voor de leerlooierijen. Door nieuwe technieken en welvaart is de vraag naar hakhout afgenomen en is traditioneel hakhout zeldzaam. Hierdoor zijn veel typische planten en dieren verdwenen.
De Vlinderstichting heeft in samenwerking met de Tilburgse Waterleiding Maatschappij een hakhoutbrigade in het leven geroepen. Deze vrijwilligers gaan het hakhoutbeheer bij Waterwingebied Kaaistoep ondersteunen. Ze gaan helpen met bijvoorbeeld zagen en uitslepen van het eikenhakhout. De chaotische aanblik van omgehakte bomen in het landschap ziet er niet fraai uit. Toch heeft het een speciale bedoeling. Er wordt gewerkt aan de bescherming van bijzondere planten en dieren!
Het hakhoutbeheer is er niet voor niets! Bijzondere diersoorten als de bruine eikenpage (foto rechts), levendbarende hagedis en hazelworm (foto boven) zullen profiteren van deze omvormingen. Het gaat om een landelijk project dat wordt ondersteund door het ministerie van LNV Naast de Kaaistoep zijn in negen andere gebieden hakhoutbrigades opgericht. Deze liggen verspreid over Nederland. Zo gaan vrijwilligers ook deze winter aan de slag bij Nationaal Park de Meinweg (Li), enkele plekken op de Veluwe en in Overijssel. De Vlinderstichting doet een beroep op vrijwilligers die de natuurwaarde in de gaten willen houden. Wilt u meehelpen om de levendbarende hagedis en de bruine eikenpage bij u in de buurt te beschermen? Of misschien vindt u het leuk om gewoon lekker in de natuur aan het werk te gaan? Meld u dan aan bij De Vlinderstichting.
Tekst: Albert Vliegenthart en Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto's: Kars Veling