Niet achter, maar in de geraniums
De VlinderstichtingBericht uitgegeven door De Vlinderstichting op donderdag 16 oktober 2008
Het geraniumblauwtje is een jaar of 20 geleden vanuit Afrika op Mallorca terechtgekomen en inmiddels heeft hij heel Zuid-Europa veroverd. Afgelopen zomer heeft dit blauwtje zich ook weer in Nederland voortgeplant.
Erg blij zijn ze er niet mee in Zuid-Europa, want het geraniumblauwtje is een plaagsoort in de geraniums die men daar zo graag aan de vensterbank hangt. De rupsen vreten zich een weg door de stengels en eten van de bloemen. Voor vlinderaars is het wel een prachtig gezicht om vanaf het terrasje op het marktplein van een vriendelijk Spaans dorpje overal die blauwtjes rond de geraniums te zien fladderen. Het geraniumblauwtje heeft het hele jaar door generaties en heeft dus geen overwinteringsstadium. Daarom kan hij alleen vaste populaties hebben in gebieden waar het altijd redelijk warm is. Toch heeft het blauwtje zich ook dit jaar weer in Nederland voortgeplant.
In juni zag Dennis Schoenmakers in een woonwijk in Zoetermeer al een geraniumblauwtje (foto links). Een erg leuke waarneming, want de soort is nog maar vijf keer eerder in Nederland gemeld. Nog veel leuker werd het toen er in september op die zelfde locatie weer geraniumblauwtjes vlogen. Dit moeten nakomelingen zijn van het zomervlindertje. Ook in Zoetermeer zijn er wel geraniums en pelargoniums te vinden en blijkbaar was het een vrouwtje dat al gepaard had. Hoewel er maar drie gezien zijn, is het waarschijnlijk dat er nog meer hebben rondgevlogen. Het is ook mogelijk dat ook deze zich weer hebben voortgeplant en dan zouden we deze herfst weer verse geraniumblauwtjes aan kunnen treffen daar, mits het niet al snel erg koud wordt.
Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Dennis Schoenmakers & Kars Veling