Zeldzame zwerver
De VlinderstichtingBericht uitgegeven door de Vlinderstichting op vrijdag 20 juni 2008
De zuidelijke keizerlibel is een zeldzame zwerver, die de laatste jaren meer wordt gezien in ons land. Ook in 2008 zijn er al diverse meldingen. Zoals de naam al verklapt is de zuidelijke keizerlibel een Zuid-Europese soort.
De soort was voor 1997 alleen gezien in 1938. Vanaf die tijd zijn er meldingen en wordt de soort jaarlijks meerdere keren gezien. Inmiddels is ook voortplanting vastgesteld in uiterwaarden bij Nijmegen. Het lijkt waarschijnlijk dat deze opmars een gevolg is van de klimaatverandering. De zuidelijke keizerlibel is een zeer variabel gekleurde soort. De grondkleur van het achterlijf is meestal grotendeels bruin, maar soms ook donkergrijs, donkerblauw of paarsig. De mannetjes hebben een opvallende felblauwe plek net achter het borststuk. Dit zogenaamde zadel is het beste kenmerk. Blauwe exemplaren lijken veel op grote keizerlibel.
De larven overwinteren een of twee keer. Uitsluipen gebeurt in Zuid-Europa vanaf het vroege voorjaar tot laat in de zomer, maar in Nederland vermoedelijk van juni tot en met augustus. Zuidelijke keizerlibellen zijn schuw en vliegen vaak ver uit de kant boven het open water, of hoog boven het land. Ze laten zich moeilijk benaderen, waardoor alle kenmerken met behulp van een verrekijker moeten worden genoteerd. Dit vereist oefening.
De Vlinderstichting is benieuwd of er in 2008 weer meer meldingen van deze zeldzaamheid zullen volgen. De waarnemingen kunnen worden doorgegeven via telmee.nl. Uiteraard worden dit soort meldingen wel zorgvuldig gecontroleerd en er zal vast navraag worden gedaan bij de waarnemer.
Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto: Tim Termaat, De Vlinderstichting