Nieuwe poel? Platbuik!
De VlinderstichtingBericht uitgegeven door de Vlinderstichting op zondag 1 juni 2008
Libellen zijn mobiele dieren. Geschikt gebied wordt snel bereikt. De platbuik bijvoorbeeld is razendsnel aanwezig als er ergens een nieuwe poel wordt aangelegd.
De platbuik is goed te herkennen. Het is een forse libel met een kort en afgeplat achterlijf. Jonge dieren en vrouwtjes zijn gelig bruin van kleur. De mannetjes krijgen, als ze geslachtsrijp zijn, een felblauwe bestuiving over hun achterlijf. Deze forse libel vliegt vooral in mei en juni. De soort is veel aanwezig bij pasgegraven poelen en sloten, maar ook in uiterwaardplassen en ander klein open water met weinig begroeiing op de oever. De mannetjes zijn sterk territoriaal. Ze bezetten een vast punt langs het water en vallen fanatiek andere mannetjes aan die daar in de buurt wagen te komen. Op een heideveld op de Malpie in Noord-Brabant zat een mannetje zeer enthousiast een badkuip te bewaken die daar door de beheerders was neergezet als drinkplek voor het vee!
De vrouwtjes zetten hun eitjes af in het water door vlak boven het wateroppervlak te vliegen en door met haar achterlijf op het water te slaan. De mannetjes zijn dan nooit ver weg, want die zorgen er voor dat de vrouwtjes er niet met een ander mannetje vandoor gaan. Die andere mannetjes kunnen namelijk het sperma van hun voorganger vervangen en zo zorgen dat hun nageslacht het water in gaat. Zo wordt het geelbruine vrouwtje begeleid door het felblauwe mannetje.
De platbuik is een van de weinige libellen die meer in het agrarisch en stedelijk gebied voorkomt dan in natuurgebieden en als u nu op zoek gaat zult u ook bij u in de buurt kunnen genieten van de platbuik en zijn interessante gedrag.
Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto's: Albert Vliegenthart en Kars Veling