Afbeelding van www.bloesem.info. Alleen opnemen ovv website

Vroege bloesems voor Bloesemtochten

18-APR-2008 - De fruitbloesems barsten los, tijd dus om hiervan te genieten tijdens bloesemwandel- en fietstochten! De afgelopen weken hebben we een aantal koude nachten gehad, maar volgens Frans van Brandenburg, Vakgroepvoorzitter Fruitteelt van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), is de fruitbloesem nog steeds ongeveer een week vroeger dan 2007 en daarmee nog zo’n drie weken vroeger dan normaal.
Bericht uitgegeven op vrijdag 18 april 2008 door Natuurbericht.nl

De fruitbloesems barsten los, tijd dus om hiervan te genieten tijdens bloesemwandel- en fietstochten! De afgelopen weken hebben we een aantal koude nachten gehad, maar volgens Frans van Brandenburg, Vakgroepvoorzitter Fruitteelt van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), is de fruitbloesem nog steeds ongeveer een week vroeger dan 2007 en daarmee nog zo’n drie weken vroeger dan normaal.

Morgen, 19 april, vindt de jaarlijkse Nationale Bloesem Wandeltocht plaats. Van Brandenburg vertelt hoe het er nu voor staat met de fruitbloesem. Van Brandenburg: “Het steenfruit, kersen en pruimen, bloeit dit jaar erg lang. Dit fruit stond al vroeg in het voorjaar in bloei en het bloeit nog steeds. Zodra het mooi weer wordt zullen ook de peren eruit bruisen. Met de weersverwachtingen voor de komende week verwacht ik dat ze volgende week volop in bloei staan. De appelbloesems laten nog even op zich wachten. Al met al is morgen een prima dag voor de Nationale Bloesemtocht, want de Betuwe staat prachtig in bloei.”

Koude nachten
“Voor fruittelers is dit weer een bijzonder jaar. Het fruit loopt dit jaar drie weken voor op normaal en één week op het vorige recordjaar 2007. Daarnaast hebben we dit jaar te maken met meer koude nachten dan andere jaren. Normaal gesproken beregenen boeren in het voorjaar gemiddeld zo’n twee nachten. Dit jaar is dat al vier tot zes nachten. De percelen zijn daardoor behoorlijk nat geworden. We moeten als fruittelers nog afwachten wat dat voor effect heeft op het bodemleven en de fruitbomen. Bovendien kunnen we tot de IJsheiligen van 12 tot en met 14 mei nog nachtvorst krijgen waardoor fruittelers misschien nog meer moeten beregenen.”

Tekst: Wichertje Bron, De Natuurkalender
Foto’s: www.bloesem.info