Relatief laag risico op tekenbeten
De NatuurkalenderBericht uitgegeven op maandag 7 april door De Natuurkalender
Door het koude en vochtige weer is het risico op tekenbeten nog relatief laag. Het aantal gemelde tekenbeten lag de afgelopen week 6 keer lager dan vorig jaar. Met het stijgen van de temperaturen zal het aantal tekenbeten gaan toenemen.
Ondanks de Week van de teek vorige week met veel media aandacht voor teken en de ziekte van Lyme, zijn er tussen 31 maart en 6 april maar 7 tekenbeten gemeld op www.natuurkalender.nl (zie figuur 1). In dezelfde periode in 2007 werden 40 tekenbeten doorgegeven, bijna zes keer zo veel dus. Vorig jaar waren de weersomstandigheden aan het begin van het jaar zeer extreem te noemen. Zowel januari, februari als maart waren toen zeer zacht tot record zacht. Maart had bijvoorbeeld een gemiddelde van 8,0 °C, terwijl 5.8 °C normaal is voor deze maand. De hele winter van 2006/2007 waren teken actief. Er werden zelfs actieve larfjes gevonden. Het aantal gemelde tekenbeten tot 6 april lag toen op 100.
Figuur 1: Wekelijks aantal tekenbeten doorgegeven op www.natuurkalender.nl.
Dit jaar was januari uitermate zacht en ook februari was zacht te noemen. Maart daarentegen had een gemiddelde temperatuur van 5,9 °C. Dit is normaal voor de tijd van het jaar. Het aantal gemelde tekenbeten vanaf 1 januari ligt dit jaar met 41 teken ruim achter op 2007. Door de koude omstandigheden en de grote hoeveelheid regen in de afgelopen dagen waren relatief weinig teken actief. De tekenvangst afgelopen weekend in het bos in Ede leverde op 200 vierkante meter ‘maar’ 26 teken op (0 larfjes, 22 nimfen en 4 volwassenen). Vorig jaar lag dit aantal op 92 (5 larfjes, 76 nimfen en 11 volwassenen). Buiten het feit dat er relatief weinig teken actief waren was het weer ook minder geschikt voor buitenactiviteiten waardoor minder mensen met teken in contact kwamen. Het KNMI verwacht dat de aankomende dagen de maximumtemperatuur op gaat lopen tot 14°C. Hiermee zullen meer teken actief worden en neemt de kans op tekenbeten weer toe.
Tekst: Arnold van Vliet, De Natuurkalender
- Geef uw eigen tekenbeten door via http://www.natuurkalender.nl/inloggen.asp
- Informatie over teken en de ziekte van Lyme
- Persbericht tekenonderzoek Wageningen UR op 1 april 2008