Wees wijs met wakkere kwakers
Stichting RAVONBericht uitgegeven door Stichting RAVON [land] op [publicatiedatum]
Nu de amfibieën weer als paddenstoelen uit de grond schieten (kijk op www.padden.nu) en de lentegevoelens flink kriebelen, is het ook zaak om even bij de minder leuke dingen van de natuur stil te staan. Meld massale amfibieënsterfte.
Ranavirus en chytridiomycose hebben Nederland naar alle waarschijnlijkheid niet verlaten afgelopen winter. Dat betekent dat alle waarnemers ook dit jaar wordt gevraagd alert te zijn op massale, opvallende sterfte onder amfibieën. DWHC (Dutch Wildlife Health Centre) onderzoekt deze massale sterftes. Meldingen kunnen via de website van DWHC worden gerapporteerd.
Om ervoor te zorgen dat natuurliefhebbers niet zelf allerlei ziektes van de ene plek naar de andere plek verplaatsen, attenderen we iedereen op het ‘hygiëneprotocol’. Dit is ook belangrijk voor mensen die libellen of vissen inventariseren. Door je laarzen en je schepnetten niet te ontsmetten tussen watersystemen, kun je ongewild ziekteverwekkers verplaatsen. Ranavirus doodt niet alleen amfibieën, maar kan ook vissen en reptielen treffen. Voor meer informatie hierover klik hier. Chytridiomycose wordt door het IUCN de ‘ergste infectieziekte die gewervelden ooit heeft getroffen’ genoemd. Reden genoeg om voorzorgsmaatregelen te nemen dus!
Tekst: Jolianne Rijks, DWHC; Annemarieke Spitzen-van der Sluijs, RAVON
Foto: Jelger Herder, RAVON