Bastaardkikker met beginnende symptomen ten gevolge van ranavirus (bloedvlek bij bek)

Nieuwe amfibieënsterfte door Ranavirus wordt gevreesd

Stichting RAVON
13-JUL-2011 - Het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) van de Universiteit Utrecht en Stichting RAVON verwachten nieuwe uitbraken van het ranavirus, een virus dat grote sterfte kan veroorzaken onder amfibieën. De voor het virus meest gunstige weersomstandigheden, zoals warmere zomerse temperaturen, opwarming van het water en verandering van waterkwaliteit, breken namelijk weer aan. DWHC en RAVON roepen op om verdachte sterfte onder amfibieën onmiddelijk te melden.

Bericht uitgegeven door DWHC en Stichting RAVON op [publicatiedatum]

Het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) van de Universiteit Utrecht en Stichting RAVON  verwachten nieuwe uitbraken van het ranavirus, een virus dat grote sterfte kan veroorzaken onder amfibieën. De voor het virus meest gunstige weersomstandigheden, zoals warmere zomerse temperaturen, opwarming van het water en verandering van waterkwaliteit, breken namelijk weer aan. DWHC en RAVON roepen op om verdachte sterfte onder amfibieën onmiddelijk te melden.

In 2010 toonde het DWHC in samenwerking met RAVON het ranavirus aan als oorzaak van massale kikkersterfte in een ven in Nationaal Park Dwingelderveld. Om het mogelijk voorkomen van ranavirus elders in Nederland in kaart te brengen roepen het DWHC en RAVON uw hulp in.

Bastaardkikker met beginnende symptomen van een ranavirusbesmetting: onder andere een bloedvlek bij de bek (foto: Jöran Janse)

DWHC en RAVON vragen hulp bij het in kaart brengen
Wie sterfte van enige omvang onder amfibieën in de eigen woon-, werk- en/of recreatieomgeving constateert, wordt dringend verzocht dat onmiddellijk te melden via het daarvoor beschikbare meldingsformulier op de websites www.dwhc.nl en www.ravon.nl. De mensen van het DWHC nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op om inzending van de dieren te regelen, mits ze nog voldoende vers zijn.

RAVON en DWHC werken zij aan zij in dit project. In overleg met de melder zullen de locaties waar uitbraken plaatsvinden, waar mogelijk, worden bezocht om type water en de daarin levende soorten goed in kaart te brengen. 

Lees meer over ranavirussen in het factsheet Ranavirussen in het algemeen,
en in het bijzonder bij amfibieën
.

Tekst: Max Verhart, Marlène Buitelaar en Marja Kik, DWHC; Annemarieke Spitzen, RAVON
Foto’s: Jöran Janse, RAVON