Elke dag een Spaanse vlag
NatuurpuntBericht uitgegeven door Natuurpunt Studie op [publicatiedatum]
De Spaanse vlag doet het goed in Vlaanderen. De voorbije weken lopen de waarnemingen van deze prachtige nachtvlinder net als vorig jaar weer volop binnen. Met de regelmaat van de klok verschijnen nu ook exemplaren ten noorden van het gekende verspreidingsgebied, zelfs tot in een Antwerpse stadstuin.
De Spaanse vlag (Euplagia quadripunctaria) is een opvallend gekleurde nachtvlinder die zowel overdag als ’s nachts actief is. Tien jaar geleden stond de soort te boek als zeer zeldzaam in Vlaanderen; slechts af en toe werd een zwervend exemplaar gezien. In 2003 werden echter twee populaties aangetroffen in het Hageland. Sindsdien heeft de Spaanse vlag, nota bene een Europees beschermde soort, zich sterk uitgebreid. In de oostelijke helft van de provincie Vlaams-Brabant kan je de soort niet meer zeldzaam noemen. En ook in de omgeving van Mechelen en Genk is de Spaanse vlag allesbehalve ongewoon. Elders in Vlaanderen verschijnen jaarlijks zwervers in lage aantallen.
Het ziet ernaar uit dat de Spaanse vlag de voorbije dagen die jaarlijkse zwerftochten heeft aangevat. De soort werd reeds drie maal gemeld vlakbij Antwerpen, in Herentals en nu ook in Lier. In Antwerpen raakte tot tweemaal toe een exemplaar verzeild in een kleine stadstuin in het centrum van Mortsel. Vorig jaar belandde er één in hartje Gent. Je kan ze dus echt overal verwachten!
Ondanks haar goed vliegvermogen slaagt de soort er blijkbaar toch nauwelijks in om de noordelijke helft van Vlaanderen te koloniseren. De lijn Mechelen-Aarschot-Diest-Genk vormt zowat de noordgrens van het gekende areaal. Nochtans lijkt er noordelijker in Antwerpen en Limburg voldoende geschikte leefgebieden, met de geschikte planten, voor te komen.
Overdag foerageert Spaanse vlaggen graag op Koninginnekruid, wat ook een van zijn waardplanten is. Ook op de vlinderstruik durven ze wel verschijnen. ’s Nachts komt de soort goed op licht af. In Antwerpen, Limburg en Oost-Vlaanderen is het dus de komende weken goed uitkijken naar deze allesbehalve banale mot. Misschien slaagt ze er dit jaar wél in om een nieuwe, noordelijk gelegen populatie te stichten…
Tekst: Wim Veraghtert, Natuurpunt Studie