Braam (brama brama)

Zeldzame diepzeevissen aangespoeld langs Nederlandse kust

Stichting RAVON
19-JAN-2012 - Het mooie winterweer heeft de laatste dagen veel wandelaars naar de kust en het strand gelokt. Van Terschelling tot de Brouwersdam zijn meldingen doorgegeven van aangespoelde Bramen, een zeldzame diepzeevis.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON Nederland [land] op [publicatiedatum]

Het mooie winterweer heeft de laatste dagen veel wandelaars naar de kust en het strand gelokt. Van Terschelling tot de Brouwersdam zijn meldingen doorgegeven van aangespoelde Bramen, een zeldzame diepzeevis.

Braam (afbeelding: Canadian Museum of Nature, Ottawa)

Op www.waarneming.nl zijn de afgelopen twee weken maar liefst zes waarnemingen van aangespoelde Bramen (Brama brama) doorgegeven. Ondanks dat Mantel- en Zilvermeeuwen een heerlijk maaltje hadden gehad aan deze dode Bramen, waren ze nog steeds als Braam herkenbaar.

Waarnemingen van Bramen worden vooral in de wintermaanden gedaan. Grote invasies met ruim honderd meldingen van aangespoelde Bramen zijn bekend uit de jaren 1952,1976 en 1979; uit december 2008 en de winter van 2009. IMARES onderzoekt deze invasies en heeft tegenwoordig een direct emailadres, waarneming.imares@wur.nl, voor bijzondere waarnemingen zoals aanspoelingen en vreemde vangsten.

U kunt een Braam herkennen aan zijn zeer zwaar gebouwde kop met een grote bek en scherpe tanden, grote borstvinnen, een hoge rugvin en een grote gevorkte staart. De grootte varieert van 40 tot 70 centimeter en het gewicht kan makkelijk 6 kilogram bedragen. Aangespoelde Bramen worden snel opgegeten door Mantelmeeuwen en Zilvermeeuwen, waardoor ze makkelijk over het hoofd gezien kunnen worden.

Tekst: Kris Joosten, RAVON
Afbeelding: Canadian Museum of Nature, Ottawa