Waar hangt Lena uit?
Vogelbescherming NederlandBericht uitgegeven op woensdag 26 augustus 2009 door Vogelbescherming Nederland
Nu de zomer op zijn einde komt, maken veel vogels zich op voor hun verre trektocht naar het zonnige zuiden. Over deze grote vogeltrek is nog heel veel onduidelijk: hoe vliegen de vogels, waar stoppen ze en waar overwinteren ze? Met behulp van satellietzenders hopen biologen achter de antwoorden te komen. Maar ook voor liefhebbers is het interessant om het wel en wee van deze vogels te volgen. Op www.vogelbescherming.nl kunt u de trektocht van de grutto, purperreiger en ooievaar op de voet volgen.
Met behulp van een zendertje zijn vogels tegenwoordig heel nauwkeurig te volgen. Bij grotere vogels wordt er een soort rugzakje met gps-zender op de rug gebonden, bij kleinere vogels kunnen zenders zelfs in de buikholte worden geplaatst! Misschien denkt u: dat is zielig. Maar de zenders van vandaag de dag zijn zo licht, dat de vogels er geen hinder van ondervinden. Bovendien levert zenderonderzoek zo veel nieuwe informatie op, dat de soort beter te beschermen is.
Lena is één van de gezenderde purperreigers. Ze is vernoemd naar de dochter van Martin Bril, die ooit een prachtig stukje over purperreigers schreef. Omdat Lena een jonge vogel is, is haar trektocht extra interessant. Met dank aan de zenders weten we nu dat jonge purperreigers de eerste jaren gewoon in Afrika blijven en niet terugkeren naar Nederland. Op dit moment peddelt Lena op en neer tussen Mali en Ivoorkust.
De andere gezenderde reigers zijn in april en mei wel teruggekomen naar Nederland om hier te broeden en hun jongen groot te brengen. Elk moment kunnen ze hun vleugels uitslaan en naar West-Afrika vertrekken.
De gezenderde grutto’s zijn wel al op trek. Vijftien grutto’s zijn de komende maanden online te volgen tijdens hun reis van Friesland naar Afrika en hun verblijf daar. Een groot aantal van deze grutto’s is inmiddels in West-Afrika aangekomen. Zo vloog Nijhuzum in vier-en-een-halve dag rechtstreeks naar Zuid-Senegal. Dat is 5000 kilometer non-stop vliegen! Inmiddels heeft hij Senegal verlaten en zich bij de andere Nederlandse grutto’s in Guinee-Bissau gevoegd.
Vier grutto’s verblijven op dit moment nog in Portugal en Spanje, iets wat we zonder de zenders niet geweten hadden. Blijkbaar kunnen grutto’s een stuk standvastiger zijn dan we hadden gedacht. Mogelijk wachten deze vier hun vleugelrui af en vliegen daarna alsnog door naar Afrika.
Ook drie ooievaars bij Gorssel hebben een rugzakje met zender omgekregen. Het is nog even wachten op de eerste resultaten, maar zeker is dat het een hoop nieuwe, interessante gegevens over de ooievaar oplevert.
Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto: Martin Hierck