Zwartvlekwinteruil op laatste klimop
De VlinderstichtingBericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]
Het is half november en guur weer buiten. Toch zijn er nog vlinders actief deze dagen. Naast de wintervlinder is nu ook de zwartvlekwinteruil te zien. Deze nachtvlindersoort vliegt nog tot het vroege voorjaar door.
Ondanks het feit dat de zeer zachte nachten over zijn, loont het toch de moeite om ’s avonds eens naar buiten te gaan en met de zaklamp nog bloeiende planten af te zoeken. Zo werden de afgelopen dagen regelmatig zwartvlekwinteruilen gevonden, onder andere op de nog laat bloeiende klimop. De vlinders zijn nu nog erg vers en iedere schub zit nog op zijn plek. De mooi bruine kleur en de zwarte vlekken waar de lichte aders zeer opvallend doorheenlopen (waardoor een soort klauwtje zichtbaar wordt) maken de herkenning niet moeilijk. De naam zegt het al, deze vlinder is in de winter actief. Het is een niet zo algemene soort. Hij kwam vooral in het zuiden, midden en oosten van het land voor, maar breidt zich de laatste jaren sterk uit. De zwartvlekwinteruil leeft in loofbossen, bospaden, open plekken in het bos, houtwallen, verwilderde tuinen en boomgaarden.
De zwartvlekwinteruil is ook in stedelijk gebied aanwezig. De rups leeft in mei en juni op diverse loofbomen en struiken, waaronder sleedoorn, sering, appel en roos. De jonge rups foerageert op de knoppen en de bloemen van de waardplant; oudere rupsen eten ook van de bladeren en van diverse kruidachtige planten. De zwartvlekwinteruil heeft één generatie, die vliegt van oktober tot half april, echt midden in de winter dus ook. Als de temperatuur voldoende hoog is blijven de vlinders de hele winter actief. Ze komen maar matig af op licht, maar zijn goed te lokken met smeer (een mengsel van suiker, stroop en alcohol) en ze bezoeken bloemen en rottend fruit. Ook worden ze aangetrokken door sap van bloedende bomen. Soms worden vlinders rustend tussen opgestapelde oude dakpannen of houtblokken aangetroffen.
Tekst en foto's: Kars Veling, De Vlinderstichting
Vliegtijddiagram: Vlindernet