Zeldzame kaaszwam ontdekt op Huis ter Heide
Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]
Natuurmonumenten is blij met de ontdekking van een zeer zeldzame paddenstoel in natuurgebied Huis ter Heide ten noorden van Tilburg. Deze week is officieel bevestigd dat het een Rhodonia placenta betreft.
De Rhodonia placenta behoort tot de familie van Kaaszwammen. Het is de eerste waarneming in Noord-Brabant. Vorig jaar werd de soort voor het eerst officieel in Nederland gemeld vanuit het Noord-Limburgse Lottum.
Roze kaaszwam
Hoewel de houtzwam officieel nog geen Nederlandse naam heeft, wordt hij vanwege zijn roze kleur al wel de roze kaaszwam genoemd. In verse toestand vormt de zwam een groot plakkaat van roze kussentjes met heel veel kleine poriën. De soort groeit op dode stammen en stronken van naaldhout.
De ontdekking
Koos Werther struint al 40 jaar door de bossen van Huis ter Heide. Op 1 september deed hij zijn bijzondere ontdekking tijdens het fotograferen van paddenstoelen. Hij was bezig een blauwe kaaszwam op de gevoelige plaat vast te leggen toen zijn blik op een dode stronk van een douglasspar viel. Het was de opvallend roze kleur van een houtzwam die zijn aandacht trok. “Mijn kennis van paddenstoelen reikt niet ver genoeg om alle soorten in het veld te herkennen”, vertelt Werther. Daarom dook hij thuis in de boeken, maar vond ook daar geen bevredigend antwoord. Op het forum van de website waarneming.nl tipte iemand hem op de Rhodonia placenta.
KNNV Tilburg
Werther nam contact op met de Paddenstoelenwerkgroep van het KNNV in Tilburg en stuurde een stukje van de houtzwam op voor microscopisch onderzoek. Paddenstoeldeskundige Luciën Rommelaars kwam deze week met het verlossende antwoord en bevestigde dat het hier echt om de zeldzame soort gaat.
Succes van dood hout in de natuur
Natuurmonumenten werkt in Huis ter Heide al jarenlang aan een gevarieerder bos. Zij streeft naar een grotere soortenrijkdom van planten en dieren. Zo wordt er flink ingezet op het creëren van meer dood hout in het bos voor insecten, mossen en paddenstoelen. ”Iedere nieuwe soort die zich aanmeldt is dan ook een bevestiging dat we op de goede weg zijn”, zegt boswachter Leo de Bruijn.
Bron: Natuurmonumenten
Foto: K. Werther, Natuurmonumenten