Natuurberichten
Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland
Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.Pagina 69 van 75 - 746 Resultaten
In de winter zoeken veel vogels elkaars gezelschap en slapen ze samen in bomen en struiken. SOVON wil graag meer informatie over de slaapplaatsen van vogels. U kunt mee helpen om informatie te verzamelen...
De kleine zwaan is een van de drie zwanensoorten die jaarlijks in ons land gezien wordt. Helaas gaat het wereldwijd niet zo heel erg goed met deze soort. In België draagt men deze fraaie soort een warm hart toe, getuige..
De Grauwe Gors Miliaria calandra staat op punt van uitsterven in Nederland. Deze forse vinkachtige valt niet op door zijn mooie verenkleed maar vooral door zijn opmerkelijke zang die wel wordt vergeleken met een rammelende..
Een blik naar buiten leert dat het wit is heel wit. Dat levert natuurlijk zeer fraaie plaatjes op, maar de vogels zijn er iets minder blij mee. Immers, ze kunnen dan niet of nauwelijks bij hun voedsel komen. Het is nu tijd om de..
De laatste dagen druppelen er steeds meer berichten binnen over het grote aantal barmsijzen dat ons land overspoelt. Overal worden kleinere, maar zeker ook grotere groepen barmsijzen gezien. Die groepen gaan soms dik over de 100..
Afgelopen weekend werd de vogelwereld getrakteerd op iets leuks. In een weiland met schapen op Texel werd de misschien wel allermooiste uilensoort, de sneeuwuil, ontdekt. Er is geen sneeuw te bekennen, maar de sneeuwuil is er al..
Het winterhalfjaar staat in het teken van ganzen. Heel veel ganzen. Ons waterrijke landje is met zijn sappige weilanden een ideale plek voor vele tienduizenden ganzen om hier te komen overwinteren. Er komen verschillende soorten..
De winter nadert en dan zie je steeds meer vogels samenscholen. Een goed voorbeeld hiervan is de meerkoet. Nu tref je ze in grote groepen bij elkaar aan. Hoe anders is dat in het voorjaar en de zomer! ..
Ieder jaar tegen het einde van het jaar is het weer spannend. Komen ze, de pestvogels en zo ja in welke getale? En wordt het een echt invasiejaar? De eerste berichten zijn positief!..
Eind oktober, begin november is het weer kraanvogeltijd! Ieder jaar is het weer spannend. Komen ze wel, komen ze niet. Nou, anders geformuleerd, komen ze over ons land, of niet? Ieder jaar trekken grote groepen kraanvogels vanuit..