Natuurberichten
Uitgever: De Natuurkalender
De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.Pagina 51 van 72 - 717 Resultaten
Afgelopen week beleefden we de eerste echte lentedagen van dit jaar. Bij De Natuurkalender steeg het aantal doorgegeven waarnemingen van eerste planten en dieren hierdoor direct. Wat betreft de planten leek vooral speenkruid..
De bosanemoon is nog maar nauwelijks gesignaleerd. En dat terwijl de piek van waarnemingen in 2007 en 2008 al in de eerste 10 dagen van maart lag. Waarschijnlijk is het nog steeds te koud voor ze. Maar zodra de temperatuur gaat..
De kou houdt aan waardoor vrijwel alle teken nog in winterrust blijven. Toch is het zelfs onder deze omstandigheden nog mogelijk om een tekenbeet en daarmee de ziekte van Lyme op te lopen...
De eerste bloeiende exemplaren van klein hoefblad zijn gesignaleerd. Door de koude start van het jaar is dit ongeveer gelijk met het, eveneens koude, voorjaar van 2009 en een stuk later dan in het zachte voorjaar van 2008. Toen..
Voor het eerst is vastgesteld dat de beruchte hooikoortsplant ook in Nederland levensvatbaar zaad kan produceren. Hiermee is het zeer waarschijnlijk dat het grote aantal ambrosiaplanten op diverse plaatsen veroorzaakt is door..
Op grond van de weersomstandigheden in de afgelopen winter wordt op grote schaal overlast van emelten - de larven van langpootmuggen - verwacht in de akkerbouw, op sportvelden en op golfbanen. De emelten profiteerden van de grote..
Na een lange periode van sneeuw en ijs zijn we nu in een druilerige natte week beland. Van de regen in de drup zou je bijna kunnen zeggen. Maar wanneer de zon voor een paar minuten doorbreekt en de temperatuur de tien graden..
Het was koud de afgelopen maanden. De ontwikkeling in de natuur komt dit jaar twee weken later op gang dan vorig jaar. De achterstand op het extreem vroege 2008 is maar liefst 38 dagen. Toch ligt de ontwikkeling in de natuur..
Eikenprocessierupsen zijn niet gedeerd door de langdurige koude van deze winter. Bij het opensnijden van eipakketjes blijken de rupsjes springlevend naar buiten te komen. Het is nog te vroeg om nu al iets te zeggen over de..
De ontwikkeling van de gele kornoelje ligt momenteel vijf dagen achter op de normaal. Ten opzichte van het zeer vroege 2008 ligt hij echter 48 dagen achter op schema...