Natuurberichten

Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland

Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.

Pagina 46 van 75 - 746 Resultaten

buizerd

Wie afgelopen weekend buiten is geweest met het schitterende najaarsweer zal het misschien nog ontgaan zijn, maar er vlogen recordaantallen roofvogels over. Soms zaten ze door de blauwe lucht zo hoog dat ze met het blote oog niet..


Lees verder 18 oktober 2011   13 jaar oud
spreeuwenwolk boven Utrecht belaagd door een slechtvalk

Het is weer spreeuwentijd. Het gros van de Nederlandse spreeuwen, zo’n tachtig procent, verlaat ons land om te overwinteren in België, Noordwest-Frankrijk en Zuid-Engeland. Wij krijgen hoog bezoek uit het noorden. Een wisseling..


Lees verder 11 oktober 2011   13 jaar oud
Gekraagde roodstaart

De bosomvorming van Herperduin (ten oosten van Oss) in Noord-Brabant blijkt goed uit te pakken voor de broedvogels van het gebied. Dat heeft Henk Sierdsema, SOVON-medewerker op basis van een analyse van bijna 19 jaar..


Lees verder 4 oktober 2011   13 jaar oud
Draaihals, http://www.ecnc.org/publications/freenatureimages

De laatste weken worden er veel draaihalzen gemeld. De draaihals is een van de zes spechtensoorten die in Nederland voorkomen. Hij is echter wel een beetje een vreemde eend in de bijt. Alleen tijdens de broedperiode zitten..


Lees verder 27 september 2011   13 jaar oud
Wespendief, http://www.ecnc.org/publications/freenatureimages

De laatste dagen lijkt het startschot gegeven voor de exodus van roofvogels. Als een van de eerste vertrekkenden zijn de wespendieven aan de beurt. Vanaf de trektelpost op Falsterbo, Zuid-Zweden, zijn ze onderweg naar het zuiden..


Lees verder 6 september 2011   13 jaar oud
record oude kokmeeuw eenmalig gebruik specifiek voor een bericht

Vogelaar Benny Middendorp ontdekte enige tijd geleden een kokmeeuw met een ring. Toen hij de ring af las, bleek het met 32 jaar, 8 maanden en 24 dagen de oudste bekende kokmeeuw van de wereld te zijn!..


Lees verder 30 augustus 2011   13 jaar oud
Tjiftjaf

U zult het de laatste weken zeker hebben gehoord. Overal klinkt er gepiep uit de struiken. Het klinkt een beetje als een ‘hiep’, ‘wieHUU’ of ‘whiIET’. U heeft zich vast al afgevraagd welke vogel dat toch is, want door het dichte..


Lees verder 23 augustus 2011   13 jaar oud
Waterrietzanger, wikipedia, GNU-licentie voor vrije documentatie

De eerste weken van augustus is het weer spannend. Het is niet de vraag, of ze zullen komen, maar hoeveel het er zijn en waar ze opduiken. Waterrietzangers. Wereldwijd ernstig bedreigd, maar ieder jaar wel ergens in ons land te..


Lees verder 16 augustus 2011   13 jaar oud
Prooioverdracht boomvalk: mannetje heeft prooi net overgedragen aan vrouwtje die ermeen naar jongen vliegt

Terwijl de meeste vogels zich opmaken voor de najaarstrek, heeft een enkele soort nu nog jongen en niet zonder reden. Een van die soorten is de boomvalk. Boomvalken voeden hun jongen met jonge zwaluwen en die zijn er nu volop...


Lees verder 9 augustus 2011   13 jaar oud
Oeverloper

Eind juli, begin augustus barst het steltlopergeweld echt goed los. De steltlopers zijn klaar met broeden in het hoge noorden en tanken in het waterrijke Nederland bij om vervolgens door te vliegen naar zuidelijke streken om te..


Lees verder 2 augustus 2011   13 jaar oud

Archief