Natuurberichten

Uitgever: FLORON

FLORistisch Onderzoek Nederland (FLORON) is de soortenbeschermingsorganisatie die zich inzet voor verspreidingsonderzoek naar en bescherming van de wilde planten in Nederland. Samen met honderden vrijwilligers zetten wij de Nederlandse flora op de kaart.

Pagina 33 van 56 - 560 Resultaten

muizenstaart

In een recent natuurbericht gaven we de opmerkelijke achtergrond van de populatie Muizenstaarten op de brink van Zuid-Laren prijs. Nog voor het bericht geplaatst was, kwam er ook een andere melding van vele Muizenstaarten. Ditmaal..


Lees verder 16 mei 2011   13 jaar oud
zandraket

Waar kwekers zich vooral toeleggen op opvallende planten met grote kleurrijke bloemen, ligt dit anders bij onderzoekers naar erfelijke eigenschappen. Hun voornaamste onderzoeksobject is een kleurloos, nietig plantje: Zandraket...


Lees verder 9 mei 2011   13 jaar oud
Muizenstaart

Muizenstaartjes. Vanaf april kan er weer naar worden uitgekeken. Maar wacht niet te lang, want bij aanvang van de zomer zijn ze alweer verdwenen. Zeker in zo’n droog voorjaar als nu. Voeg daarbij dat het alleen in natte jaren..


Lees verder 2 mei 2011   13 jaar oud
Voorjaarszegge

Grassen, zegges en biezen. Menig plantenliefhebber heeft moeite om de groene sprieten op naam te brengen. Deels is dat terecht door de ingewikkeld bouw van de kleine ‘bloemen’. Wie het aandurft, kijkt naar de halmen of de aartjes...


Lees verder 25 april 2011   13 jaar oud
Slanke sleutelbloem

Als de Bonte krokus zo’n beetje is uitgebloeid in de stad, dan wordt het tijd om een rondje te maken langs voorjaarsbloeiers in het buitengebied. Dat kan in Roosendaal heel goed met diverse beken die van zuid naar noord door de..


Lees verder 17 april 2011   13 jaar oud
Voorjaarsbloeiers. Boven: paardenkastanje en speenkruid; onder: prunus en paarse dovenetel

Het kan hard gaan in deze tijd van het jaar. De plantenwereld beperkt zich al dagen niet meer tot de eerste voorjaarsbloeiers. Vrijwel elke dag komen er soorten in bloei bij. Ook diverse boomsoorten komen in blad. Kortom, het..


Lees verder 11 april 2011   13 jaar oud
Weidegeelster in Worpplantsoen bij Deventer

Bol- en knolgewassen behoren tot de vroegste bloeiers. Het aantal echt inheemse soorten uit deze groep is echter beperkt. De Geelster hoort er in elk geval bij, maar is bij velen minder bekend. Een gevolg van de onopvallende bloei..


Lees verder 4 april 2011   13 jaar oud
Vingerhelmbloem

Sommige plantensoorten hebben iets extra’s waardoor ze bij een groter publiek in de belangstelling staan. Orchideeën behoren daar bijvoorbeeld toe, maar ook stinzenplanten zijn bijzonder populair. Bezoek nu een ‘stins’, ‘state’ of..


Lees verder 1 april 2011   13 jaar oud
Bijenorchis, rozet met 5 bladeren. Begin maart 2011

De verruiging van de duinen in de afgelopen decennia is mede een gevolg van de lage begrazingsdruk door afname van het aantal konijnen. Toch valt hun vraat niet altijd te waarderen...


Lees verder 28 maart 2011   13 jaar oud

Wie vroeg in het voorjaar van onze wilde flora wil genieten, kan goed terecht in bronbossen. Ook buiten de kring van plantenkenners zullen zij met floristische rijkdom geassocieerd worden als de naam ‘Goudveil’ klinkt...


Lees verder 26 maart 2011   13 jaar oud

Archief