Natuurberichten

Categorie: Strand en zee

Pagina 97 van 121 - 1210 Resultaten

Levenloze bodem van het Grevelingenmeer op 18 meter diepte, juli, 2013

Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen: als in het voorjaar het oppervlaktewater begint op te warmen, ontstaan er in stilstaande wateren zogenaamde thermoclines, ook wel spronglagen genoemd. Omdat zuurstof slecht door een..


Lees verder 4 augustus 2013   11 jaar oud
Eén van de dwerginktvisjes

Ze zijn niet veel groter dan het topje van je duim. Dwerginktvisjes komen langs de hele Noordzeekust voor, maar nergens veel. Je krijgt ze dus niet vaak te zien. Tijdens een excursie bij de vuurtoren van Texel vingen vrijwilligers..


Lees verder 23 juli 2013   11 jaar oud
Japanse stekelhoorn in de Oosterschelde

Vier samen met Stichting ANEMOON het vijfjarig bestaan van Natuurbericht.nl. Doneer tenminste € 20 en win een excursie: maak kennis met de Nederlandse biodiversiteit op de laagwaterlijn langs de Oosterschelde. Vanaf maart 2008..


Lees verder 21 juli 2013   11 jaar oud
Wakame

Wakame. Een zeewier dat duchtig wordt verwerkt in de Japanse keuken. Kan je kopen in de oosterse speciaalzaken. Maar het kan ook makkelijker: gewoon plukken aan de kust. Deze exotische lekkernij  groeit immers ook aan de Franse,..


Lees verder 15 juli 2013   11 jaar oud
Bruinvis close-up

Tot voor kort wist niemand precies hoeveel bruinvissen er in het Nederlandse deel van de Noordzee zwemmen. Onderzoekers van IMARES Wageningen UR hebben nu voor het eerst, door middel van vliegtuigtellingen, een eerste complete..


Lees verder 13 juli 2013   11 jaar oud
Zeevonk

Zeevonk. Machtig mooi. Miljarden minuscule lichtjes die de zee hullen in een blauwe, golvende fluomassa. Buitenaards, onwezenlijk, fascinerend. Het Noorderlicht, maar dan in het water. De komende dagen kan dit bijzondere fenomeen..


Lees verder 11 juli 2013   11 jaar oud
Reuzenhaai

Reuzenhaaien, reuzenpijlinktvissen en prehistorische reuzenlibellen: gigantische dieren spreken tot de verbeelding. Lange tijd werd gedacht dat deze reuzengroei mogelijk is, omdat koud water rijk is aan zuurstof. Uit nieuw..


Lees verder 11 juli 2013   11 jaar oud
Zo zou een grottenleeuw er uit gezien kunnen hebben

Je verwacht het niet, maar in de laatste ijstijd leefden hier leeuwen. Op het strand en de zeebodem kun je daar het bewijs nog van terugvinden. Zo af en toe worden er fossiele botten of tanden uit die tijd opgevist of opgeraapt...


Lees verder 10 juli 2013   11 jaar oud
Eenmalig gebruik

Bij de Veerdam, langs de waddenkust van Vlieland, verwacht je geen zoetwaterkreeft te vinden. Vlielander Folkert Janssens dacht dan ook eerst aan een bijzondere zeekreeft. Omdat hij wilde weten wat het precies was, bracht hij de..


Lees verder 9 juli 2013   11 jaar oud
Opmerkelijk veel waarnemingen van Harnasmannetjes in de eerste helft van 2013.

Waar denk jij aan bij het woord “Harnasmannetje”? Wellicht een stevige kever of een gepantserde hagedis? Dan heb je het mis. Het Harnasmannetje is een kleine maar bijzonder fraaie vissoort die op onze kust aanwezig is. In..


Lees verder 7 juli 2013   11 jaar oud

Archief