Nieuws
Uitgever: De Natuurkalender
De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.Pagina 29 van 72 - 717 Resultaten
Nog even en dan is het weer lente, het perfecte seizoen voor het samenstellen van een malse salade uit de natuur. Bijvoorbeeld van jonge lindeblaadjes, veldkers en pinksterbloem. Echter komt het eerste ‘malse groen’ nu al uit de..
De afgelopen weken was de pollenconcentratie in de lucht door de kou zeer laag. De komende weken echter zullen de elzen op grote schaal in bloei gaan komen en bij honderdduizenden mensen hooikoortsklachten veroorzaken. Het Leids..
Al vanaf half december werden de eerste roffels gemeld bij De Natuurkalender, maar rond deze tijd zullen de meeste mensen hun eerste roffelende specht horen. In de afgelopen twaalf jaar wordt de roffel steeds eerder gehoord. Het..
De voortplanting van wilde zwijnen is sterk afhankelijk van de voedselsituatie. Dit uit zich onder andere in het tijdstip van paren, of alleen volwassen zeugen biggen krijgen of dat ook vrouwelijke biggen bronstig kunnen worden,..
Door de zeer hoge temperaturen sinds half december kwam de voorlente in de natuur al op gang. Van allerlei vroege voorjaarsbloeiers werden de eerste bloeiwaarnemingen gemeld bij Natuurkalender.nl. De komende vorstperiode kan een..
Met een zeer warme start van het nieuwe jaar belooft het weer een spannend jaar in de Nederlandse natuur te worden. Mogelijk gaan we het vroegste voorjaar ooit beleven. Ondanks dat de natuur grillig is durf ik al wel enkel..
Het hooikoortsseizoen van 2012 had meerdere gezichten. De intensiteit van hooikoortsklachten lag tijdens een deel van het voorjaar zo’n 25 procent lager dan vorig jaar door het zeer lage aantal boompollen, vooral van de berk. De..
In november 2012 heeft Natuurbericht.nl een onderzoek uitgevoerd onder bezoekers van de website en ontvangers van de nieuwsbrief. Onze bezoekers blijken erg enthousiast over onze natuurberichten, dat blijkt uit het hoge aantal van..
De wilde zwijnen hebben een goed jaar achter de rug. Door de goede mast vorig jaar waren de dieren de hele winter in goede conditie en hebben ze goed kunnen groeien. Dit jaar ziet het er een stuk minder rooskleurig uit voor de..
De meteorologische winter is gisteren begonnen. De biologische winter begon volgens waarnemingen van De Natuurkalender echter al op 22 november. Dat is de dag waarop de beuk en eik als laatste van de belangrijkste boomsoorten in..