Nieuws
Uitgever: De Natuurkalender
De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.Pagina 29 van 73 - 721 Resultaten

Met het flink oplopen van de temperatuur de komende dagen worden ook teken weer actief. Het tekenactiviteitsniveau zal in grote delen van het hele land oplopen en in het zuidoosten van het land naar het einde van de week de..

In 2012 zijn ruim 7000 tekenbeten gemeld op Tekenradar.nl en meer dan 3500 teken opgestuurd naar het RIVM. De werving van deelnemers voor het onderzoek naar hoe vaak en onder welke omstandigheden een tekenbeet leidt tot (ernstige)..

In 2012 is de Aziatische fruitvlieg op diverse locaties in Nederland aangetroffen. Deze fruitvlieg is zeer schadelijk omdat hij allerlei soorten fruit en bessen aan kan tasten als ze gaaf of zelfs nog onrijp zijn. Ze kunnen in..

Zo hier en daar, en dan vooral in het zuiden van Nederland, wordt de gele kornoelje al in bloei gezien. De Natuurkalender verwacht dat gele kornoelje gemiddeld op 28 februari voor het eerst in bloei wordt gezien. Gele kornoelje..

Nog even en dan is het weer lente, het perfecte seizoen voor het samenstellen van een malse salade uit de natuur. Bijvoorbeeld van jonge lindeblaadjes, veldkers en pinksterbloem. Echter komt het eerste ‘malse groen’ nu al uit de..

De afgelopen weken was de pollenconcentratie in de lucht door de kou zeer laag. De komende weken echter zullen de elzen op grote schaal in bloei gaan komen en bij honderdduizenden mensen hooikoortsklachten veroorzaken. Het Leids..
Al vanaf half december werden de eerste roffels gemeld bij De Natuurkalender, maar rond deze tijd zullen de meeste mensen hun eerste roffelende specht horen. In de afgelopen twaalf jaar wordt de roffel steeds eerder gehoord. Het..

De voortplanting van wilde zwijnen is sterk afhankelijk van de voedselsituatie. Dit uit zich onder andere in het tijdstip van paren, of alleen volwassen zeugen biggen krijgen of dat ook vrouwelijke biggen bronstig kunnen worden,..

Door de zeer hoge temperaturen sinds half december kwam de voorlente in de natuur al op gang. Van allerlei vroege voorjaarsbloeiers werden de eerste bloeiwaarnemingen gemeld bij Natuurkalender.nl. De komende vorstperiode kan een..

Met een zeer warme start van het nieuwe jaar belooft het weer een spannend jaar in de Nederlandse natuur te worden. Mogelijk gaan we het vroegste voorjaar ooit beleven. Ondanks dat de natuur grillig is durf ik al wel enkel..