3500 teken opgestuurd naar RIVM in 2012
De NatuurkalenderBericht uitgegeven door het RIVM en De Natuurkalender [land] op [publicatiedatum]
In 2012 zijn ruim 7000 tekenbeten gemeld op Tekenradar.nl en meer dan 3500 teken opgestuurd naar het RIVM. De werving van deelnemers voor het onderzoek naar hoe vaak en onder welke omstandigheden een tekenbeet leidt tot (ernstige) klachten door de ziekte van Lyme via Tekenradar.nl is daarmee een groot succes. Het testen van de teken loopt door het succes wel vertraging op.
Tekenradar.nl is gestart op 28 maart 2012 door Wageningen University en het RIVM. Naast informatievoorziening over teken en de ziekte van Lyme speelt de website een sleutelrol in het onderzoek naar de ziekte van Lyme. Mensen met een tekenbeet wordt gevraagd om deze te melden en de teek op te sturen naar het RIVM. Zij vullen gedurende anderhalf jaar elke drie maanden een online vragenlijst in. Het RIVM hoopt zo inzicht te krijgen in de gevolgen van een tekenbeet en de ziekte van Lyme.
Het aantal inzendingen van teken was zoveel hoger dan verwacht, dat het niet lukt om alle teken binnen 8 maanden te testen. Dit heeft geen medische gevolgen voor de onderzoeksdeelnemers. De ingestuurde teken worden bewaard in een speciale vriezer en worden zo snel mogelijk getest. De resultaten worden aan de onderzoekdeelnemers gestuurd. De teken, de testuitslagen en de vragenlijsten die door deelnemers ingevuld worden, worden gebruikt voor het onderzoek naar de ziekte van Lyme. Wij stellen het daarom erg op prijs als onderzoeksdeelnemers de vragenlijsten van Tekenradar.nl blijven invullen.
De eerste onderzoeksresultaten worden verwacht tijdens de Week van de teek die dit jaar van 15 tot 21 april plaats zal vinden.
Wat betekent de testuitslag van uw teek?
De testuitslag van de teek geeft u geen zekerheid over uw risico op de ziekte van Lyme. Om deze reden laat uw huisarts de teek normaal gesproken ook niet onderzoeken. Als uit de test blijkt dat de teek besmet was met de Borrelia bacterie, betekent dat niet dat u ook besmet bent geraakt tijdens de beet. Als de teek volgens de test niet besmet was, is er geen garantie dat u niet geïnfecteerd bent tijdens de beet, omdat de test niet 100% gevoelig is en omdat de kans bestaat dat u ongemerkt gebeten bent door andere teken.
Zolang u geen klachten ontwikkelt die op de ziekte van Lyme kunnen duiden, is het dus niet nodig om met de testuitslag van uw teek naar de huisarts te gaan.
Tekst: RIVM en Wageningen University
Foto: RIVM