![Kauw paar](https://cdn-img.newstory.nl/naturetoday/images/optimized/9100b858-4b47-4b85-960d-52cfc3acc1a9.jpg&h=340&w=848&v=1739018991)
Natuurjournaal 13 februari 2025
Nature TodayZelfs in grote groepen kauwen zijn nu 'verliefde' stelletjes te onderscheiden. De paarband tussen kauwen duurt een leven lang en de vogels zijn bijna altijd onafscheidelijk. Kauwen blijven het hele jaar in Nederland en slapen in de winter allemaal samen op vaste plekken. In deze tijd van het jaar zie je ze rond de schemer verzamelen in hoge bomen, vaak midden tussen de huizen. Plots vliegen ze massaal naar hun vaste slaapplek. Je hoort het snel genoeg als je in de buurt van zo’n verzamelplaats bent. Kauwen houden continu contact met elkaar door een scherp ‘kjarr’ ‘kja-kje’ te roepen. In de loop van maart neemt het aantal slapers weer af.
De winter is de beste tijd om sneeuwspringers waar te nemen, omdat ze zich nu voortplanten. Je vindt ze vooral op zandgronden. Sneeuwspringers kunnen sprongen maken van wel twintig centimeter, terwijl ze zelf maar vier millimeter groot zijn. De gekke eendenkop verraadt meteen de verwantschap met schorpioenvliegen, en onlangs is gebleken dat schorpioenvliegen ook verwant zijn aan echte vlooien. Er werd lang gedacht dat de sneeuwspringer zeldzaam was in ons land. Toen de verspreiding beter werd onderzocht, bleek de sneeuwspringer voor te komen op allerlei plaatsen in Zuid-, Midden- en Noord-Nederland.
Tekst: Ineke Radstaat, Nature Today
Foto's: Piet Munsterman, Saxifraga; Dominde, Waarneming.nl