Amerikaanse eik

Natuurjournaal 2 november 2024

Nature Today
2-NOV-2024 - Vandaag kan je nog meedoen aan de natuurwerkdagen. Help jij mee in een gebied bij jou in de buurt? Jonge boompjes weghalen of juist bijplanten: er is van alles te doen!

De Amerikaanse eik laat zich tijdens de herfst van zijn allerbeste kant zien. De grote bladeren, veel groter dan die van de inheemse eik, kleuren geel, rood en oranje. Onder de boom liggen nu dikke pakketten met blad. Net als het blad van andere eiken is het lastig af te breken, waardoor andere planten zich niet goed kunnen ontwikkelen. Daarnaast is de kroon van de Amerikaanse eik breed en dicht, waardoor andere boomsoorten worden verdrongen. Op verschillende plekken wordt Amerikaanse eik daarom bestreden, zodat andere soorten meer kans hebben om te overleven. Toch heeft deze boom ook een aantal ecologische voordelen. De eikels zijn een belangrijke voedingsbron voor spechten, gaaien, mezen, fazanten en kwartels, en de jonge twijgen en bladeren worden graag gegeten door herten en muizen. Ook zijn er verschillende soorten kevers en houtzwammen, die van oorsprong ook op inlandse eiken voorkomen, die het goed doen op Amerikaanse eik. Oudere bomen hebben vaak holtes die door vleermuizen worden gebruikt.

Grove dennen kunnen zich massaal verspreiden en worden in natuurgebieden soms weggehaald

Grove den komt wel van nature in Nederland voor. Deze naaldboom met zijn kenmerkende bast is vooral veel aangeplant als mijnhout, hout dat in mijnen werd gebruikt als ondersteuningsmateriaal. Dat had een speciale reden: het hout van de grove den kraakt voordat het breekt. Dat was voor de mijnwerkers een signaal om de gang zo snel mogelijk te verlaten vanwege instortingsgevaar. De naalden van de grove den staan in duo’s ingeplant en zijn ongeveer vijf centimeter lang. Wanneer een grove den helemaal vrij staat, groeit de kroon mee met de windrichting. Zo’n markante boom noemen we een vliegden. In open natuurgebieden, zoals op de Veluwe, kan de grove den zich snel verspreiden en worden jonge boompjes soms weggehaald om het gebied open te houden.

Vandaag kan je nog meedoen de Natuurwerkdagen! Kijk op www.natuurwerkdag.nl voor activiteiten bij jou in de buurt.

Tekst: Ineke Radstaat, Nature Today
Foto's: Roel Meijer, Saxifraga; Rutger Barendse, Saxifraga