Natuurjournaal 1 november 2024
Nature TodayNiet alleen op het land kun je in het najaar genieten van dahlia’s, ook aan de kust kun je ze tegenkomen. De zeedahlia is een anemoon die je vooral kunt vinden in de buurt van de kustlijn. Ze houden van kusten met sterke golfwerking of getijdestromen en hechten zich stevig vast aan rotsen en keien. Ze kunnen zich voortbewegen door hun voet los te maken van de ondergrond en zich op de stroming mee te laten drijven naar een andere plek. Ze kunnen ook in beperkte mate naar een andere plek kruipen. Op de nieuwe plek hechten ze zich weer vast aan een harde ondergrond. Zeedahlia’s vangen met hun gekleurde tentakels garnalen, krabben en visjes uit het water, die ze verdoven met hun netelcellen. In Nederland kun je ze op verschillende locaties vinden. In de Noordzee zijn wrakken soms begroeid met talloze zeedahlia’s en ook bij de Brouwersdam staan er veel.
Ook brokkelsterren houden zich vaak op in het intergetijdengebied en bij laagwater kun je ze zelfs langs de waterlijn vinden. Deze zeester – of beter gezegd slangster – heeft vijf lange, dunne en gestekelde armen in allerlei kleuren. Vooral van dichtbij zijn ze prachtig en elke brokkelster lijkt uniek te zijn. Ze zijn in veel kleuren aanwezig: geel, rood, blauw, oranje, zwart en wit. Ze steken hun armen omhoog in de stroming om plankton te vangen. Deze armen zijn wel erg fragiel en breken gemakkelijk af, vandaar de naam ‘brokkelster’. Strenge winters overleven ze vaak niet, maar zolang het zacht blijft kunnen ze erg algemeen zijn. In Nederland tref je ze vooral vaak massaal aan in de Oosterschelde en plaatselijk langs de Noordzeekust.
Leefgebieden in zee zijn altijd kwetsbaar, dus kijk uit waar je loopt tijdens laagwater en let op dat je de dieren niet verstoort. |
Tekst: Ineke Radstaat, Nature Today
Foto's: Mick Otten