Inktviszwam

Natuurjournaal 21 oktober 2024

Nature Today
21-OKT-2024 - Door het zachte, natte weer is het buiten een waar paddenstoelenwalhalla. Op sociale media worden volop foto’s gedeeld van de mooiste vormen en kleuren. Wat dacht je bijvoorbeeld van de inktviszwam of de peperbus?

Ieder jaar worden in Nederland inktviszwammen gemeld. Dit jaar zeker, want een zwoele herfst is gunstig voor deze opvallende zwam. Hij werd voor het eerst beschreven in Tasmanië en koloniseerde van daaruit Australië. Begin twintigste eeuw kwam hij naar Europa als verstekeling in woltransporten of bij de invoer van exotische tuinplanten. De inktviszwam breidt zich in ons land steeds verder uit. Hij begint, net als verschillende stinkzwammen, als een duivelsei. Het is een vruchtlichaam, maar omdat ze zo plotseling tevoorschijn kunnen komen, dacht men vroeger dat ze door de duivel werden neergelegd.

De peperbus is te zien van september tot en met november

De peperbus is een echte duinpaddenstoel. Hij hoort bij de buikzwammen en verspreidt zijn sporen door kleine gaatjes op de bovenkant. Als het droger wordt, krult de kraag van de paddenstoel om en wordt de gelijkenis met een peperbus nog groter. In Nederland is hij zeldzaam, maar op de plekken waar hij zich thuis voelt kan de peperbus redelijk talrijk zijn. Paddenstoelen dwingen je om de tijd te nemen voor een foto. Vooral omdat het hoofdonderwerp rustig blijft staan. Bekijk hier tips voor het fotograferen van paddenstoelen.

Tekst: Ineke Radstaat, Nature Today
Foto's: Kees Marijnissen, Saxifraga; Ed Stikvoort, Saxifraga