Kraanvogel

Natuurjournaal 12 oktober 2024

Nature Today
12-OKT-2024 - Kraanvogel-alarm! Hou de lucht nu goed in de gaten. Ook in het bos is nu veel te ontdekken, heb jij wel eens gehoord van kostgangerboleten?

In oktober kan je er zomaar door worden verrast: trekkende kraanvogels. Vaak hoor je ze eerder dan dat je ze ziet, hun trompetterende roep verraad hun aanwezigheid al van ver. Kraanvogels trekken in lange slierten, in V’s of in rommelige groepen. De in Nederland doortrekkende kraanvogels broeden in Scandinavië en overwinteren in Zuid-Europa en noordelijk Afrika. Als de wind goed staat, kunnen er soms wel duizenden ‘kranen’ over ons land vliegen. Wil je weten wanneer je de meeste kans maakt om ze te zien? Er bestaat een heuse kraanvogelradar, een buienradar voor kraanvogels die je precies vertelt waar kraanvogels worden gezien.

Kostgangerboleten vormen een ketting om een aardappelbovist

De gele aardappelbovist is redelijk bekend, het is een paddenstoel in de vorm van een aardappel. Geen plaatjes, buisjes of gaatjes, maar de sporen zitten in de ‘aardappel’. Als de sporen rijp zijn en je stapt erop, komt er een wolk sporen vrij. In de buurt van deze bovisten zijn momenteel nogal eens kostgangerboleten te vinden. Boleten zijn familie van het eekhoorntjesbrood. Op deze foto vormen ze een soort ketting om de ‘aardappel’ heen. Dat kom je niet heel vaak op deze manier tegen! De naam is afgeleid van het woord kostganger, iemand die tijdelijk verblijft in andermans huis. De kostgangerboleten zijn namelijk parasieten op de wortels van de bovist. Grappig dat deze buisjeszwammen parasiteren op een buikzwam, waar de bovist bij hoort. 

Tekst: Ineke Radstaat, Nature Today; Mike Hirschler, IVN
Foto's: Kaap Schelvis, Saxifraga; Mike Hirschler, IVN