Boerenzwaluw

Beving bij een leegstaande woning

Provincie Groningen
16-AUG-2024 - Bij een ongewoon voorval kan vergeten worden dat er ook rekening gehouden dient te worden met natuur. In Groningen werd begin augustus getoond dat dat gelukkig niet altijd zo is: natuur kan meegenomen worden in het actieplan en zorgt niet per definitie voor problemen.

Onverwacht en ongelegen is het voor weggebruikers, scheepvaartverkeer, omwonenden en wandelaars van het Pieterpad: de brug van Wierumerschouw is aangevaren. Na de botsing lag de brug scheef, het vaarverkeer versperrend en slechts steunend op een kapot onderstel en een meerpaal. Iedereen die het Reitdiep hier over wil steken, zal de komende maanden een alternatieve route moeten nemen. Het was lastig om de schade exact in beeld te krijgen, maar dat de brug eruit moest, dat was duidelijk. Deze operatie voorbereiden heeft wat voeten in de aarde gehad, en niet alleen op het technisch vlak.

Gedupeerden

Hoewel de pers stond te popelen om al het nieuws van de betrokkenen te horen en te verspreiden, bleef één groep gedupeerden uit beeld. Een groep waar niet iedereen meteen aan zou denken: de bewoners van de brug zelf. Bij een van de inspecties in voorbereiding op het verwijderen van de brug, werden ze gesignaleerd: drie boerenzwaluwnesten hingen daar, onder de brug, dicht boven een fantastisch jachtgebied. Er zijn daar insecten te over, dansend vlak boven het water op een mooie zomeravond. Een perfect plekje dus! Totdat iemand, heel Gronings, je huisje doet schudden.

Zwaluwnesten onder de brugEen perfect plekje   

Voorbereidingen

Zo'n acute situatie vraagt natuurlijk om direct handelen, want de mens moet door kunnen met haar bezigheden en er is sprake van potentieel gevaar. Het maatschappelijk belang en de openbare veiligheid wegen zwaar. Toch is daar ook de natuur, die door middel van de wet vraagt of wij ons aan onze zorgplicht houden en haar beschermen. Gelukkig heeft de provincie Groningen beide taken op haar bordje, want deze brug is in eigen beheer. De samenwerking tussen VTH (vergunningverlening, toezichthouding en handhaving) en Onderhoud VKG (vaarwegen, kunstwerken en groen), en diverse andere teams, werd snel gevonden. De brug moest zo snel mogelijk omhoog getakeld worden, maar dat gebeurde niet voordat werd vastgesteld dat de jonge zwaluwen al uitgevlogen waren. De zwaluwen waren er inderdaad aan het foerageren, maar de nesten bleken leeg en dus kon het werk beginnen.

Uithijsen van de brug bij Wierumerschouw

Nieuw onderkomen

Eigenlijk werkt het net als iedere andere vergunning, maar in deze situatie was snel handelen noodzakelijk. Er was sprake van diverse veiligheidsrisico's, en daar moet de natuur, in dit geval de nesten, voor wijken. De brug mocht verwijderd worden, maar wel onder voorwaarde dat er straks, na de reparatiewerkzaamheden, acht nieuwe zwaluwhuisjes onder hangen. Dat zal ook gebeuren: wanneer de boerenzwaluwen volgend jaar na een lange reis weer terugkeren naar dit mooie plekje, hangt hun nestkom alvast klaar.

Een onverwachte uitdaging dus, en dat in de komkommertijd, maar met een goede afloop. Het is een mooi voorbeeld van hoe we als provincie het belang van de natuur integreren met de vele andere taken die ons te doen staan!

Tekst: Ruth Lenting-Koffeman, Provincie Groningen
Foto's: Dirk-Jan van Roest, Flickr (leadfoto: Boerenzwaluw); Provincie Groningen

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.