Poolkabeljauw tussen zee-ijs schotsen (eenmalig exclusief wmr)

Dieet jonge poolkabeljauw gevarieerder dan gedacht

Wageningen Marine Research
8-AUG-2024 - Uit eerder onderzoek van Wageningen Marine Research en partners bleek dat veel jonge poolkabeljauw of Arctische kabeljauw dicht onder het zee-ijs van de centrale Arctische Oceaan leeft, en zich deels voedt met organismen die daar ook leven. Een nieuwe publicatie schept een completer beeld van hun voedselbronnen, wat bij kan dragen aan natuurbeheer en visserijbeleid in dit gebied.

Een van de redenen waarom er zo weinig bekend is over de jonge vissen onder het zee-ijs, is dat het moeilijk is om onder het ijs te komen met een net dat groot genoeg is. Dankzij de 'Surface and Under Ice Trawl' (SUIT) kan dit wel, en werd tijdens drie expedities poolkabeljauw bemonsterd. Een andere gelegenheid om vis te vangen was tijdens de MOSAiC-expeditie, waarbij de Polarstern een jaar lang meedreef met het zee-ijs van de Arctische Oceaan. Tijdens deze expeditie werd de vis op verschillende manieren gevangen. Voormalig AWI-collega Giulia Castellani ving zelfs met de hand poolkabeljauw door een gat in het ijs.

Dieet van poolkabeljauw

De analyse toonde aan dat het dieet van jonge poolkabeljauw gevarieerder is dan eerder aangenomen, en dat het verschilt per locatie en seizoen. Om meer inzicht te krijgen in het eetgedrag, werd onderzocht welk voedsel beschikbaar was op de plekken waar de vissen werden gevangen en wat de energie-inhoud van dit voedsel was. Carmen David van Wageningen Universiteit ontwikkelde daarnaast een computermodel, om te onderzoeken hoe de groei van de vissen mogelijk wordt beïnvloed door de hoeveelheid en kwaliteit van het voedsel en de watertemperatuur. Resultaten lieten zien dat jonge poolkabeljauw een 'luie' eter lijkt te zijn, die vooral voedsel consumeert dat gemakkelijk te pakken is. Langzaam zwemmende dieren, dieren die in grote aantallen aanwezig zijn, of dieren die zich opeenhopen onder het zee-ijs bijvoorbeeld. Hoewel de vissen beter groeien van voedsel met een hoge energie-inhoud, zoals roeipootkreeftjes, lijkt de vis hier niet actief op te selecteren.

Polarstern drijft mee met een ijsschots waarop onderzoek wordt uitgevoerd, tijdens de MOSAiC expeditie

Meer informatie

  • Lees het volledige artikel.
  • Alles over het onderzoek in het Noordpoolgebied van Wageningen Marine Research.
  • Onderzoek tijdens de MOSAiC expeditie werd mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Polair Programma (NWO project 866.18.003), de European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency (CINEA) van de Europese Commissie (project EASME/EMFF/2018/003 en EASME/EMFF/2018/1.3.2.2/03/SI2.805469) en het Ministerie van Landbouw Natuur en Visserij (LNV, project WOT-04-009-047.04).
  • Werk tijdens de andere expedities werd mede mogelijk gemaakt door NWO project 866.13.009, de Helmholtz Associatie via de Young Investigators Group Iceflux (VH-NG-800) en het Ministerie van LNV.

Tekst: Fokje Schaafsma en Cecile Leuverink, Wageningen Marine Research
Foto's: Matthew Boyer (leadfoto: Poolkabeljauw tussen zee-ijs schotsen); Manuel Ernst