Bever

Beverbaby’s in de zomer

Zoogdiervereniging
25-JUL-2024 - In de zomer komen jonge bevers, die in een hol of burcht worden geboren, naar buiten. Inmiddels zijn de meeste jongen zo oud dat ze af en toe de veiligheid van de burcht verlaten. Ook deze zomer zijn er al beverbaby’s gespot, vaak tot verbazing en verwondering van de toeschouwers: “Wat bijzonder, dit heb ik nog nooit gezien!”.

Bij het observeren van een burcht merk je vaak niet dat er jonge bevers aanwezig zijn. Ze houden zich goed verscholen onder de takken. Het gedrag van de oudere bevers kan je toch een idee geven of er jongen aanwezig zijn. Een enkele keer brengen zij voedsel naar de jongen. Je ziet dan een bever met kruiden of een tak met bladeren naar de burcht zwemmen en daar onderduiken. Heb je dit in de afgelopen maanden bij een burcht waargenomen? Dan mag je gerust aannemen dat er jongen aanwezig zijn. Andersom geldt dit niet. Je kunt uren observeren zonder voergedrag te zien terwijl er toch jongen aanwezig zijn. Wat de aanwezigheid van jonge bevers ook kan verraden, is geluid. Soms is het gespetter van spelende jongen onder de struiken te horen en met een beetje geluk kan je de jongen zelf ook horen. Jonge bevers produceren een hoog klagend, murmelend geluid.

Waarnemen

Na een aantal weken komen de jonge bevers onder de struiken vandaan en als er tegelijkertijd meerdere jongen met oudere dieren buiten zijn, kan je met wat geluk mooie taferelen aanschouwen, zoals een jonge bever die zijn best doet om al zwemmend op de rug van een oudere bever te klimmen. Ook stoeiende bevers zijn een lust voor het oog.

Wil je een poging wagen om (jonge) bevers te spotten? In de avond worden ze actief en nu het lang licht blijft zijn ze goed waar te nemen.

Wageningse beverfamilie

Eerder deze maand werd in een woonwijk in Wageningen een beverfamilie ontdekt. De vaak schuwe dieren laten zich hier goed bekijken. De Wageningse beveronderzoeker Britt van Zelst (WUR & NIOO-KNAW) is blij met ‘haar’ bevers: “Ik sta te popelen om hier iets mee te doen!”. Bevers komen steeds vaker voor in stedelijke gebieden. Duurzaam samenleven met de beschermde diersoort is dan ook de focus van Britt haar onderzoek. “De aanwezigheid van de beverfamilie in deze woonwijk is een interessante casus, omdat ze zich hier kennelijk ook prima vertoeven, zó dichtbij de mensen. Dat gaat in de toekomst ongetwijfeld op andere plekken in Nederland ook gebeuren.”

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Zogende beverbaby's in Wageningen (Bron: Joop Spijker)

De bevers in Wageningen hebben maar liefst zes jongen gekregen. Joop Spijker maakte dit unieke filmpje van de zogende jongen bij hun moeder. Ook Britt was hier getuige van: “Ik heb eerder twee stoeiende bevers in de uiterwaarden gezien, dat was al heel bijzonder. Maar een waarneming als deze, daar valt moeilijk aan te tippen!”.

Omroep Gelderland nam een kijkje bij de bevers in Wageningen. Bekijk de reportage.

Kenniscentrum Bever

Het gaat goed met de bever in Nederland; de aantallen en verspreiding nemen toe en daarmee neemt de behoefte aan informatie over de bever toe. Veel mensen vinden bevers interessante, intrigerende dieren vanwege hun levenswijze. Bevers hebben vaak een positieve invloed op hun omgeving en in het bijzonder op de biodiversiteit. Tegelijkertijd zorgt het geknaag, gegraaf en het bouwen van dammen door bevers op sommige locaties ook voor schade. Samenleven met bevers is mogelijk, als duurzame maatregelen genomen worden en kennis met elkaar gedeeld wordt. Om in de informatiebehoefte te voorzien is op initiatief van STOWA, Rijkswaterstaat, ProRail, de Unie van Waterschappen, Interprovinciaal Overleg en de Zoogdiervereniging het Kenniscentrum Bever opgericht. Meer informatie vind je op de website Kenniscentrumbever.nl.

Tekst: Vilmar Dijkstra & Eveline van der Jagt, Zoogdiervereniging
Foto: Jamie Lebbink
Video: Joop Spijker