Gevaar olieramp Bonaire geweken
WWF NederlandWaakzaam voor langetermijneffecten
Aan de kust lijkt het nu weer vrij van olie en daarmee veilig voor mens en dier, maar we weten nog niets over de mogelijke langetermijneffecten van de olie op de koralen, mangroven en het zeegras. Daarnaast weten we ook niet wat de gevolgen zijn voor dieren, waaronder vogels en zeeschildpadden, die wellicht kleine hoeveelheden olie hebben binnengekregen. Tenslotte kunnen op volle zee ook nog dieren, zoals walvissen, dolfijnen en zeeschildpadden, met de olie in aanraking zijn gekomen.
Gevolgen van olierampen op de natuur
Er zijn meerdere olierampen in de regio geweest waarvan bekend is dat ze de omgeving, die vergelijkbaar is met die van Bonaire, hebben beïnvloed. Uit onderzoek van verschillende olielekkages blijkt dat er grootschalige en langdurige effecten kunnen zijn. Zo zijn er negatieve effecten op diepzeekoralen, oesters die jarenlang niet goed groeien, en schade aan wetlands langs de kust en aan kleinere dolfijnen-, zeeschildpadden- en zeevogelpopulaties.
Voorkomen is beter dan genezen
WWF Nederland heeft de resultaten van literatuuronderzoek naar de gevolgen van olielekkages in de regio met STINAPA gedeeld. STINAPA overweegt om met de aanbevelingen hieruit de volgende stappen te bepalen om olierampen en de gevolgen hiervan tegen te gaan.
De natuur rond Bonaire is kwetsbaar en heeft al veel te verduren door de gevolgen van klimaatverandering en andere vervuiling zoals plastic en rioolwater. WWF en de andere natuurorganisaties in de regio werken er, samen met vele vrijwilligers, hard aan om de natuur weerbaarder te maken en de bedreigingen te verminderen.
Meer informatie
Tekst: WWF Nederland
Foto's: Casper Douma, WWF (leadfoto: zeeschildpad Bonaire)