Eupeodes corollae. Terrasjeskommazweefvlieg

Natuurjournaal 21 juli 2023

Nature Today
21-JUL-2023 - Zoek de terrasjeskommazweefvlieg en gewone berenklauw bloeit.

Op terras en balkon – maar vooral bij bloemen – komt de terrasjeskommazweefvlieg ’s zomers langsvliegen. Het is een van de meest algemene zweefvliegen van Nederland en overal te zien. Lukt het jou er eentje te spotten? Op hun achterlijf hebben ze drie paar dikke vlekken, die op de zijkant van het lichaam doorlopen. Bij vrouwtjes zijn deze komma-vormig, vandaar de naam. Zweefvliegen zijn dol op bloemen en goede bestuivers, hier zie je een terrasjeskommazweefvlieg van een bloem genieten. Maar deze terrastijger heeft meer in zijn mars: deze zweefvlieg trekt en kan honderden kilometers afleggen.

Als een soort vleugeltjes staan de buitenste bloempjes van de gewone berenklauw extra breed uit

Zweefvliegen hebben maar een korte tong en houden dus van open bloemen waar ze makkelijk bij nectar en stuifmeel kunnen. Schermbloemen zijn geliefd, bijvoorbeeld de gewone berenklauw die nu in bloei staat. Dit inheemse neefje van de reuzenberenklauw woekert minder en is een stuk kleiner, maar kan toch ruim een meter hoog worden. Aanraking van het blad kan bij zonnig weer wel irritatie van de huid veroorzaken, maar niet zo erg als bij reuzenberenklauw. De witte bloemschermen bestaan uit vijftien tot vijfenveertig kleine schermpjes. Daarvan zijn de buitenste bloemen ‘stralend’: bij elk bloempje zijn van de vijf bloembladeren twee of drie extra groot en gesplitst. Zo ontstaat een witte krans om elk kleine bloemschermpje, net een kantwerkje.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Rutger Barendse, Saxifraga; Ed Stikvoort, Saxifraga