Natuurjournaal 15 juli 2023
Nature TodayElk jaar in juli is het spannend in de Moerputten bij ’s-Hertogenbosch. Vliegen de pimpernelblauwtjes weer? Dit lichtblauwe vlindertje is één van de zeldzaamste in Nederland: ze komen op maar één plek voor. En ze hebben een fascinerende levenswijze. Het vrouwtje zet één eitje af op de bloemen van de grote pimpernel. De rups eet een paar weken van de bloemblaadjes, maar laat zich dan op de grond vallen. Met zoete druppels lokt hij moerassteekmieren, die deze suikermelkkoe meenemen hun nest in. Een fatale fout, want de rups overwintert in het nest eet daar al het mierenbroed op. 2021 was een goede zomer voor de pimpernelblauwtjes, maar vorig jaar ging het minder goed. Hoeveel zouden er dit jaar uit de mierennesten tevoorschijn komen?
Aan slootkanten en oevers zijn tussen hoog en weelderig groen de roze bloemen van het harig wilgenroosje te zien. Als je de bloem wat beter bekijkt, zie je dat hij viertallig is. Alles in vieren. Vier tere, roze bloemblaadjes die in het midden ingesneden zijn. Vier lange meeldraden en vier korte. En in het midden steekt de kruisvormige stempel uit, die dus ook weer in vieren is verdeeld. De bloemen zien er eigenlijk heel anders uit dan die van het wilgenroosje – de harigheid is dus niet het enige verschil. Die bloeit bijvoorbeeld met een bloempluim bovenaan de stengel, terwijl de bloemen van het harig wilgenroosje verspreid aan de stengels tussen het blad staan.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play. |
Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Arthur van Dijk, Saxifraga; Ed Stikvoort, Saxifraga