Natuurjournaal 2 mei 2023
Nature TodayPoelslakken leggen hun eieren in een langwerpig, gelatineus worstje van soms enkele centimeters lang. Deze worstjes zitten vastgekleefd aan waterplanten. Als je weet dat je poelslakken in je vijver hebt, kun je in het voorjaar een keer met een schepnet door het water gaan. Dan ‘vang’ je deze eipakketten zeker. Bekijk ze eens goed met een loep. Sommige zitten vol met doorzichtige belletjes. Dat zijn de werkelijke eieren. Met een loep zie je ook een donkere celkern. Als de eitjes wat verder zijn, kun je zien dat er in die bolletjes al een minuscuul slakje begint te groeien. Heel leuk om eens van dichtbij te bekijken!
Op zandige gronden in Oost-Nederland en bijvoorbeeld in de duinen kan je nu volop winterpostelein zien bloeien. De kleine witte bloemen zitten als het ware op een schoteltje. Dat zijn geen kelkbladeren, maar twee aan elkaar gegroeide zogenaamde hoogtebladeren. De echte bladeren zitten eronder. De plant is rijk aan vitamine C en is een gewilde plant om te verwerken in salades, soep en stamppot. Doe dat wel voordat hij in bloei komt, anders kan het wat bitter gaan smaken. Omdat winterpostelein via onder andere Cuba hier naartoe is gebracht, noemen de Duitsers hem ook wel Kubaspinat. Bestaat er dan ook zomerpostelein? Ja, dat noemen we gewoon postelein. Maar dat is een heel ander soort plantje uit een andere familie.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst en foto’s: Mike Hirschler, IVN