Natuurjournaal 13 april 2023
Nature TodayAls je wel eens langs een sloot of vijver met meerkoeten loopt, is het je misschien al opgevallen dat het broedseizoen begonnen is. Meerkoeten maken indruk op elkaar door de veren op te zetten, en soms komt het tot echte gevechten. Je kunt ze ook goed in de weer zien met het bouwen van een nest. Geconcentreerd zwemmen ze heen en weer met alles waar je maar een nest van kunt maken: takjes, riet en wortels, maar ook wel plastic en ander afval. Veel meerkoeten beginnen ongeveer nu met het leggen van de eieren. Dat zijn er meestal vijf tot tien. Over een paar weken kunnen we de eerste jonge meerkoeten rond zien zwemmen.
Langs oevers van beken en sloten kun je nu ook groepjes felgeel gekleurde bloemetjes zien. Deze zijn van de gewone dotterbloem, die volop in bloei staat. Hij is te herkennen aan de gele kleur en de bloemen lijken wel wat op boterbloemen. Gewone dotterbloem komt dan ook uit de boterbloemfamilie. De naam komt van het Duitse ‘dotter’ en het Midden-Nederlandse ‘doder’, wat dooier betekent. De naam past perfect bij de eidooiergele bloemen!
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Piet Munsterman, Saxifraga; Willem van Kruijsbergen, Saxifraga