Natuurjournaal 31 maart 2023
Nature TodayTerwijl vogels en amfibieën beginnen met eieren leggen, heeft de gestippelde dieseltreinworm deze klus er al op zitten. Deze kleine borstelwormen – ze worden maximaal tien centimeter lang – komen aan het eind van de winter en in het vroege voorjaar tevoorschijn om te paren en eieren te leggen, zoals te lezen is in dit natuurbericht van Stichting ANEMOON. Na dat gebeuren trekken de dieseltreinwormen zich weer terug in de bodem. De klompjes flesgroene eieren hebben ze stevig vastgemaakt aan stenen of aan zeewier, maar soms komen ze los en dan kun je ze aangespoeld op het strand vinden.
Mahonie is een vroegbloeiende altijdgroene struik. Hier staan ze vooral in tuinen en parken, maar ze zijn ook verwilderd en komen bijvoorbeeld ook in de duinen voor. Ze worden niet groot, tot maximaal anderhalve meter. Deze struik behoort tot de berberisfamilie, komt van oorsprong uit Noord-Amerika en valt zelfs onder de stinsenplanten. In het najaar komen er berijpte blauwe bessen aan die in trossen aan de struik komen te hangen. Daarom worden ze ook wel druifstruik genoemd. Mahonie is een echte voorjaarsbloeier, en daarom een belangrijke voedselbron voor de eerste honingbijen die na de winter op tocht gaan. Die kan je er nu al op aantreffen.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play. |
Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl & Mike Hirschler, IVN
Foto’s: V. Engelbos, Waarneming.nl; Mike Hirschler, IVN