Natuurjournaal 16 januari 2023
Nature TodayDe eekhoorn heeft vroeg in het jaar al het voorjaar in zijn bol, in zachte winters beginnen ze ook al vroeg aan de paartijd. Meerdere mannetjes kunnen een vrouwtje achtervolgen, rennend over de takken en springend van boom naar boom. Het meest dominante mannetje wint de achtervolging en paart met het vrouwtje. In deze tijd slapen man en vrouw eekhoorn ook wel bij elkaar in het slaapnest, maar zodra na vijf tot zes weken de jongen worden geboren, wordt manlief eruit gebonjourd.
In de stad kun je op vochtige kademuren de tongvaren tegenkomen. De bladeren zijn niet geveerd zoals bij andere varens, maar zien eruit als een lange groene tong. Tongvaren kan niet goed tegen vorst, reden waarom de soort het goed doet in steden . Daar is het ’s winters minder koud dan in de omgeving. Zeker in het westen van het land is de tongvaren steeds meer te zien. Niet alleen als wilde plant, het is ook een kamerplant. Toch is het een inheemse soort in Nederland, die ook in vochtige bossen en duinen op kalkhoudende grond groeit.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Hans Dekker, Saxifraga; Ed Stikvoort, Saxifraga