Natuurjournaal 30 december 2022
Nature TodayDe krakeend is geen krakende eend, maar ze snateren wel een beetje krakend. Ingetogener dan het nasale gekwaak van de wilde eend in ieder geval. Ook hun verenkleed is minder kleurrijk en meer subtiel. De woerd is fijn getekend grijs, met lange beige schouderveren. Het vrouwtje lijkt veel op de wilde eend, maar je herkent haar aan de witte spiegel. Deze witte vleugelveren zie je als een wit venster op de flank; bij wilde eenden is de spiegel donkerblauw. Nu zijn er veel overwinterende krakeenden, ze voegen zich bij de broedvogels in polders, plassen en uiterwaarden. Vooral in het westen zie je ze veel, soms vaker dan de wilde eend.
Als je het water afspeurt naar eenden, ben je ook in de leefomgeving van de muskusrat. Overal waar water is, woont er wel eentje. Deze schuwe knaagdieren hebben een nachtelijk leven, maar in de schemering en soms overdag kun je ze zien zwemmen. De lange staart – bijna net zo lang als het lichaam – is typisch. Hij is aan de zijkant afgeplat en wordt heen en weer bewogen om mee te zwemmen. Heel anders dan de dunne staart van de kleinere woelrat, of de platte staart van de grote bever. Muskusratten eten in de winter vooral rietwortels en wortels van andere waterplanten zoals lisdodde en egelskop. Ook eten ze af en toe een zwanenmossel of rivierkreeft.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Henk Baptist, Saxifraga; Gert Verrijdt, Waarneming.nl