Larve van waterjuffer lantaarrntje

Natuurjournaal 24 oktober 2022

Nature Today
24-OKT-2022 - Over lokale lijsten en winterjuffers zijn winterklaar.

De herfst betekent het einde van het vlinder- en libellenseizoen. Als je nu in de Nature Today-app je locatie invoert, kun je voor de meeste plekken alleen nog de lijsten van planten, zoogdieren en vogels bekijken. Ook al vliegen er nog wel wat vlinders en libellen, is de kans dat je ze nu ziet heel klein. Ze worden daarom de komende periode niet meer in de lijst gezet. In de landelijke lijst staan nog wel libellen en vlinders. Dat komt doordat die niet gebaseerd is op de trefkans, maar op doorgegeven waarnemingen van de afgelopen twee weken. Ook als het er heel weinig zijn. Bovendien worden er ook waarnemingen gedaan van rupsen en poppen van vlinders, en van libellenlarven. Zodra er in het voorjaar weer veel vlinders en libellen tevoorschijn komen, kun je voor jouw locatie weer opzoeken welke er bij jou in de buurt te zien zijn.

De bruine winterjuffer wordt ook wel 'vliegend strootje' genoemd

Er vliegen nu nog wel wat waterjuffers: bijvoorbeeld de bruine winterjuffer en de zeldzame noordse winterjuffer. Ze vliegen vooral in de zomer, maar toch heten ze niet voor niets zo. Het zijn namelijk de enige libellen (in Europa dan) die overwinteren als volwassen libel. Alle andere soorten gaan dood voor de winter, en het nageslacht wacht het voorjaar af als eitje of larve. Bruine winterjuffers komen voor op de zandgronden en de duinen. Na het uitsluipen verlaten ze de plassen, poelen en vennen. In de late zomer en vroege herfst zijn ze te vinden bij bosranden en heidegebieden. Daar zoeken ook de laatste bruine winterjuffers nu een plekje om te overwinteren, in een heidestruik of onder een stukje boomschors. Op een zonnige en warme winterdag komen ze wel eens tevoorschijn.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Adrian Tync, Wikimedia Commons (larve van het lantaarntje); Luc Hoogenstein, Saxifraga