Natuurjournaal 20 juni 2022
Nature TodayEen mooi galgjeswoord: ‘uitsluiphuiden’. Libellenlarven leven de eerste paar jaar van hun leven onder water. Ze wisselen meerdere keren van velletje en als de metamorfose compleet is, kruipen ze langs de stengel of het blad van een waterplant omhoog en grijpen zich vast. Enkele tientallen centimeters boven het water vindt een wonder plaats. De laatste vervelling - van larve naar imago: het volwassen insect - kan enkele uren duren. Het zijn kwetsbare momenten voor een libel. De laatste larvehuid knapt open, vlak achter de kop. Dan kruipt het volwassen dier eruit, pompt zich op en vliegt weg. Wat overblijft is de uitsluiphuid, op de foto eentje van de grote keizerlibel. Die is nu veel te vinden.
Oranje havikskruid is zo'n plantje waar je even voor stil moet blijven staan om de bloem te bewonderen. De kleuren, van felgeel tot feloranje, lopen binnen de bloem in elkaar over. Deze plant is het bekijken waard! Het is dan ook niet gek dat deze soort regelmatig werd aangeplant in tuinen. Oorspronkelijk komt hij uit het berggebied, maar vanuit tuinen is de soort in ons land verwilderd. Oranje havikskruid steekt omhoog tussen grassen en kruiden in schraal grasland. De vrolijke bloemen zijn in het hele land te vinden, dus let eens op of je ze tegenkomt tijdens een wandeling.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Mike Hirschler, IVN & Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Ed Stikvoort, Saxifraga; Mike Hirschler, IVN