Grote ratelaar Saxifraga

Natuurjournaal 15 juni 2022

Nature Today
15-JUN-2022 - Grote ratelaar bloeit en bruin zandoogje vliegt.

In de zomer en het begin van de herfst zijn de gele bloemen van grote ratelaar in grasvelden te vinden. De plant steekt uit boven grassen, die, voor wie erop let, opvallend laag zijn. Grote ratelaar parasiteert namelijk op grassen in de omgeving. Met zijn wortels tapt hij mineralen af van andere planten, die daardoor minder hoog worden. Dat maakt de grote ratelaar een zogenaamde halfparasiet. Je vindt hem vooral op vochtige graslanden. Het ging een tijdje slecht met de plant door intensivering van de landbouw, maar tegenwoordig wordt hij weer vaker gezien. Grote ratelaar is makkelijk uit te zaaien en geliefd bij wegbeheerders. Kijk eens of je de soort kunt vinden, en rammel er eens mee. Je hoort dan de zaden ratelen en kunt wel raden hoe deze plant aan zijn naam komt!

Bruin zandoogje

Na de junidip komen de eerste vlinders nu weer tevoorschijn. Het bruin zandoogje trapt samen met verschillende koolwitjes het zomervlinderseizoen af. Dit zandoogje heeft maar één generatie per jaar, en die vliegt nu. Het is een algemene soort die door heel Nederland voorkomt. De eerste bruin zandoogjes van het jaar voeden zich met nectar van onder andere kale jonker en akkerdistel. Plaatselijk kunnen heel veel vlinders samen gezien worden terwijl ze aan het eten zijn. Honderden bruin zandoogjes bij elkaar zijn geen uitzondering!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Jan van der Straaten, Saxifraga; Henk Bosma, Saxifraga