Basiscursus planten

Basiscursus Flora leert je alles over planten

FLORON
8-FEB-2022 - Leer wilde planten herkennen en determineren met de Basiscursus Flora van FLORON. Docent en topflorist Stef van Walsum leert je de beginselen van de floristiek en in korte tijd ben jij in staat om zelfstandig, of samen met andere plantenliefhebbers, planten te herkennen en op naam te brengen. De cursus start op woensdag 23 maart.

Wat is het verschil tussen een kroonblad en een kelkblad? Hoe onderscheid je een lipbloemige van een vlinderbloemige? Hoe breng je planten op naam met een determinatiesleutel? Dit alles leer je met de Basiscursus Flora van FLORON die start op woensdag 23 maart. Na het overweldigende succes van vorig jaar en de vele positieve reacties die we kregen, hebben we de cursus in een nieuw jasje gestoken. Je kunt je tot zondag 13 maart aanmelden voor de Basiscursus Flora.

Aan het eind van de cursus weet je dat dit Speenkruid is, én kan je alle plantonderdelen benoemen

De Basiscursus Flora in een notendop

Onderwerpen

  • Botanische woordenschat
  • Indeling van het plantenrijk
  • Determineren met Heukels' Flora
  • Herken de tien grootste plantenfamilies
  • Herken de vijftig meest algemene planten
  • Speuren naar planten bij jou in de buurt
  • Gebruik jouw plantenkennis om natuur te beschermen

Kenmerken

  • De cursus start op woensdag 23 maart 2022
  • Je krijgt 14 wekelijkse digitale lessen die je in je eigen tempo kunt volgen
  • Huiswerkopdrachten en live vraag- en antwoordsessies met de docent
  • Kosten €119,- (+ € 15,- voor een loep)
  • Na afloop krijg je een deelnamecertificaat


Iets voor jou? Aanmelden kan tot en met zondag 13 maart op de FLORON-website. Hier vind je ook meer informatie over de cursus.


Ook docent en topflorist Stef van Walsum is ooit begonnen als beginnend florist. Lees zijn verhaal:

Stef van Walsum in het veld

Stef, met je 25 jaar ben je een opvallende verschijning in de plantenwereld. Je behoort met jouw plantenkennis tot de Nederlandse top en je enthousiaste vertelkunst inspireert vele natuurliefhebbers om naar planten te kijken. Maar wie is Stef van Walsum? Waar komt jouw passie voor planten vandaan en hoe heb je je plantenkennis vergaard?

“Het is bij mij allemaal begonnen toen ik startte met de opleiding Bos- en Natuurbeheer, destijds op het Wellant College in Gouda. Ik was toen 16. Een enthousiaste docent met veel plantenkennis wist mijn interesse voor wilde planten aan te wakkeren. Zo kan ik me mijn eerste excursie in de duinen van Oostvoorne nog goed herinneren: we vonden Asperge. Bizar, ik was enorm verbaasd dat je zoiets gewoon in de natuur kon vinden.

Sindsdien was ik er continu mee bezig: na school de polder in, alles wat groeide en bloeide bekijken en fotograferen. Elke avond was ik thuis uren bezig met het determineren. Een Heukels’ Flora had ik nog niet, dus gebruikte ik vooral internet om achter de juiste soortnaam te komen. Alles wat ik dacht goed op naam gebracht te hebben, voerde ik in op Waarneming.nl. Natuurlijk zat ik er regelmatig naast. Dan kreeg ik een reactie van een expert, leerde ik weer van! Na een paar jaar achtte ik mijn kennis goed genoeg en begon ik met de vrijwilligersprojecten van FLORON, zoals Het Nieuwe Strepen. Dat doe ik nu nog steeds! In elk groeiseizoen ben ik in mijn vrije uurtjes in het veld te vinden, uiteraard altijd met een Heukels’ Flora op zak!”

Voor het tweede jaar op rij ben jij het gezicht van de Basiscursus Flora. Wat heb je zelf geleerd?

“Met planten ben je nooit uitgeleerd. Ik zit goed in de soorten maar qua botanische termen valt voor mij nog wel het een en ander te leren. Dat komt omdat ik pas relatief laat de Heukels’ Flora ben gaan gebruiken. Ik weet bijvoorbeeld heel goed het verschil tussen Klein streepzaad en Kleine leeuwentand, maar als je het verschil tussen twee soorten uit wilt leggen of wilt determineren aan de hand van de Heukels’ Flora dat ontkom je niet aan botanische termen zoals ‘pappus’ of ‘randstandige bloemen’. Het is heerlijk dat ik dankzij voorbereidingen voor de cursus al dit soort termen nu goed ken, scheelt me een hoop opzoekwerk als ik in het veld een plant wil determineren!”

Ten slotte, heb je nog tips voor (potentiële) deelnemers van de Basiscursus Flora?

“Zeker! Kijk, de Nederlandse wilde flora bestaat uit maar liefst 1500 soorten en dan heb ik het nog niet eens over de tuinplanten die wel eens in de natuur verwilderen. De tip die ik altijd meegeef is: start simpel, begin eerst met het leren kennen van planten uit je eigen omgeving. Je kan jezelf voorstellen dat in een duingebied andere soorten groeien dan langs de rivier. In de Basiscursus pakken we het ook zo aan. Je kiest een eigen gebied waar je telkens terugkeert om huiswerkopdrachten te maken en op zoek te gaan naar plantensoorten. Na de cursus ken je een hoop soorten uit je eigen omgeving en dat is een hele mooie basis om je kennis verder uit te breiden!”

Tekst: Leonie Tijsma & Stef van Walsum, FLORON
Foto's: Deutschlands Flora in Abbildungen (1796); Floris Bakker