Natuurjournaal 16 december 2021
Nature TodayDe grote burgemeester heeft wel een opvallende naam, maar niet zo’n opvallend uiterlijk. Op het eerste gezicht zou je misschien zeggen dat deze vogel een gewone zilvermeeuw is, zoals die er zoveel zitten aan onze kust. Wie beter kijkt ziet echter dat de vleugels geen zwarte punt hebben, zoals de zilvermeeuw die wel heeft. Deze grote burgemeester broedt in het hoge noorden, maar elk jaar zijn er in de winter wel overwinteraars aan de Nederlandse kust te vinden. Vooral december en januari zijn goede maanden om de grote burgemeester te spotten. Als ze eenmaal een goede plek hebben gevonden, blijven ze daar vaak wekenlang hangen. Neem je verrekijker dus mee en kijk eens extra naar zilvermeeuwen: wie weet is die ene zilvermeeuw eigenlijk een grote burgemeester!
De otter was uitgestorven in Nederland, maar komt na een herintroductie in 2002 op steeds meer plaatsen voor. Dit roofdier leeft voornamelijk van vis, dus is zijn gedrag in de winter afhankelijk van de temperaturen. Een otter houdt geen winterslaap. Als water dichtvriest moet hij nieuw jachtgebied zoeken dat niet bevroren is, zoals stromend water of grote meren. In helder water houdt hij onder water zijn ogen open om vis te zoeken. Is het water niet helder? Geen probleem, dan gebruikt hij zijn snorharen en zoekt op de tast naar voedsel. Als het water in zijn eigen territorium niet bevriest, blijft hij het liefst de hele winter in hetzelfde gebied actief. Otters in Scandinavië moeten soms verhuizen omdat er geen stromend water in de omgeving beschikbaar is. Zulke verhuizingen komen bij onze otters eigenlijk nooit voor. Het zijn territoriale dieren die liever niet van leefgebied veranderen wanneer dat niet nodig is.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play. |
Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Bart Vastenhouw, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga