Natuurjournaal 12 november 2021
Nature TodayDe kramsvogel is een lijstersoort die typisch in de winter in Nederland te vinden is. Hij broedt in Scandinavië, maar elke herfst komen vele kramsvogels naar Nederland, om door te trekken of te overwinteren. Er werd al een tijdje gewacht op de aankomst van de kramsvogels, maar dit jaar kwam de trek laat op gang. Pas de laatste weken worden de bekende grote aantallen vogels gezien. Nu is dus de tijd om naar de kramsvogel op zoek te gaan! Ze zijn gek op bessen die de hele winter blijven hangen, dus zie je een bessenstruik, kijk dan eens of er een kramsvogel op zit. Heb je een bessenstruik in de tuin en wordt deze bezocht door een kramsvogel, of een andere lijster? Dan kan je deze waarneming doorgeven en bijdragen aan onderzoek!
Ook de vos bereidt zich voor op de winter. Een winterslaap houdt hij niet, hoewel zwangere vossen later in de winter soms wel langere tijd schuilen en slapen in een hol. Op dit moment krijgt de vos een lekkere warme wintervacht. Met lange haren en een dikke staart lijken vossen gelijk een stuk groter dan in de zomer. Vossen zijn niet veel groter dan grote katten, maar met hun wintervacht zou je dat niet zeggen! In december breekt een drukke tijd aan, dan zoeken vossen elkaar op en vindt de paring plaats.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Piet Munsterman, Saxifraga; Bart Vastenhouw, Saxifraga