De nieuwe oproep is het vervolg op een eerdere, zeer succesvolle oproep in februari. Toentertijd werden binnen tien dagen meer dan 5000 muggen opgestuurd naar de universiteit; ze worden voor verschillende analyses gebruikt.
Tijdens de oproep in oktober is het aantal inzendingen van februari nog niet geëvenaard. Voor het onderzoek is het van belang dat er voldoende steekmuggen ingestuurd worden. Alleen zo krijgen we een representatieve steekproef van de steekmuggen die in Nederlandse huizen waargenomen worden. Hierom willen we u nogmaals oproepen de door u platgeslagen steekmuggen op te sturen. Het registreren van uw mug kan via dit formulier. Na het invullen vindt u de instructies om uw steekmuggen op te sturen.
Tekeningen en briefjes van kinderen
Aan het onderzoek in februari leverden ook veel kinderen een bijdrage. Dat bleek uit de vele briefjes en tekeningen die bij de enveloppen verpakt zaten. Vaak met hulp van hun ouders, pakten de kinderen de platgeslagen muggen volgens de instructies in en stuurden ze op. Dit was niet alleen heel erg leuk om te lezen voor het Muggenradar team, maar ook heel waardevol. We hopen dat kinderen ook nu weer meedoen!
Stijgende temperatuur leidde tot een relatief groter aantal bloedgevoerde muggen
De muggenvangstactie in februari liep van 16 tot en met 26 februari. Dit was net in de overgang naar een voor februari zeer warme periode, die volgde op een zeer koude periode. De gemiddelde dagtemperatuur liep op van 7,3 °Celsius in De Bilt op 16 februari naar 13,7 °Celsius op 24 februari. Deze bijzondere weersomstandigheden zorgden voor een zeer interessant moment om de Muggenradaroproep te lanceren. In deze korte periode verdubbelde het percentage muggen dat bloedgevoerd was van vijf procent in het begin naar tien procent van de ingestuurde muggen aan het eind. Onderstaande figuur laat ook mooi zien dat bij een hogere temperatuur het percentage bloedgevoerde muggen beduidend hoger ligt. Deze resultaten kunnen een eerste indicatie geven van een toename in bijtactiviteit van steekmuggen gedurende de muggenvangstactie. We zijn benieuwd wat het effect van de hoge temperaturen van de afgelopen week is geweest op de muggenactiviteit.
Het Muggenradaronderzoek is onderdeel van het OneHealth PACT onderzoeksproject waarin tientallen onderzoekers samenwerken om de opkomst en overdracht van door muggen overdraagbare ziekteverwekkers en de effecten van milieu, klimaat en menselijk handelen daarop te onderzoeken.
Tekst: Rody Blom, Sander Koenraadt en Arnold van Vliet, Muggenradar.nl en Wageningen University
Foto's: Rody Blom
Figuur: Muggenradar.nl