Kleine beer

Natuurjournaal 13 juli 2021

Nature Today
13-JUL-2021 - Vliegende kleine beren en jonge egels.

De kleine beer is een nachtvlinder die door heel Nederland voorkomt. De soort is vooral bekend omdat de rupsen opvallen. Die zijn harig en kruipen vaak over (fiets)paden, waardoor je ze goed kunt zien. Op dit moment is de kleine beer als vlinder te zien. Nu is hij het meest talrijk, vanaf augustus worden de aantallen snel minder. De vlinders kruipen natuurlijk niet over fietspaden, maar kunnen wel overal aangetroffen worden. Ze hebben veel verschillende waardplanten en zijn ook niet echt kieskeurig qua leefomgeving. De kleine beer zoekt ook tuinen op; misschien ook wel jouw tuin!

Op verborgen plekken, onder heggen of tussen stapels takken, krijgen de egelvrouwtjes hun jongen. Moeder egel staat er alleen voor; het mannetje is niet aanwezig bij de opvoeding van de jongen. De jongen worden (gelukkig voor hun moeder) zonder stekels geboren. Die verschijnen wel snel, al binnen een paar uur. Na anderhalve dag verschijnen de typische egelstekels, bruin met een witte punt. De vacht die tussen de stekels groeit komt pas later. De eerste twee weken zijn de jongen blind en doof. Na zo’n twee weken gaan de ogen en oren open. Wil je op de hoogte blijven van het wel en wee van de egel? Markeer de egel dan in de Nature Today-app als favoriet en krijg een update als de status van de egel verandert.

Egel

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Peter Gergely, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga