Vanaf eind april mogen we de eerste gierzwaluwen weer verwachten

Natuurjournaal 10 juni 2021

Nature Today
10-JUN-2021 - Gierzwaluw vliegt eens niet, gele plomp bloeit.

Voor de gierzwaluw is de broedtijd extra bijzonder. Deze vogels brengen hun hele leven in de lucht door. Slapen, drinken, eten, ze doen het allemaal vliegend. Maar in de broedtijd neemt de gierzwaluw wel de tijd om even rustig op het nest te gaan zitten. Gierzwaluwen broeden in mei en juni, vooral rond daken van huizen. Binnenkort zullen de eerste gierzwaluwen al uitvliegen. Ze zullen dan de eerste vier jaar van hun leven vliegend doorbrengen! Als je een (jonge) gierzwaluw op de grond vindt, is dat een teken dat er iets mis is. Opstijgen vanaf de grond kunnen volwassen gierzwaluwen wel, maar jonge kunnen dat nog niet. Gooi zo’n vogel niet de lucht in, maar til hem voorzichtig op en laat hem op een hoog punt van je hand af vliegen. Je kunt hem ook met zijn pootjes aan de muur hangen. Als hij niet wegvliegt, kun je het beste de dierenambulance bellen.

In ondiepe wateren bloeit de gele plomp. Het is een plant uit de waterleliefamilie. De gele bloemen vallen direct op boven het wateroppervlak. Als de plant het goed doet, kan hij zelfs het hele wateroppervlak bedekken. De bladeren zijn hartvormig en heb je misschien wel eens op een hele andere plek gezien. De hartjes in de Friese vlag zijn namelijk gebaseerd op de bladeren van de gele plomp. Ze zouden verwijzen naar de Zeven Friese Zeelanden, waar de Friezen vroeger woonden. Die werden door drie waterstromen (met gele plomp) van elkaar gescheiden.

Gele plomp

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Luc Hoogenstein, Saxifraga; Jan van der Straaten, Saxifraga